Арменка рисува Стария Пловдив върху чадър и коприна (СНИМКИ)

Пловдив е известен с разнообразието си от творци с нестандартни идеи. Хора от различни националности, минавайки през града под тепетата, се спират за малко, а някои са толкова впечатлени, че остават тук до края на живота си.

Така започва и пловдивската история на арменката Алвард Бадваганян, която вече 25 години не само живее в Пловдив, но и пресъздава красотата му върху чадъри и копринени шалове. Тя е родена в арменската столица Ереван, там завършва архитектура и работи повече от 10 години. Майка й е родена в Пловдив, тук тя има много роднини и още като дете често им идва на гости.

Алвард се установява да живее в града под тепетата след като се омъжва за пловдивчанина Жираир Бадваганян през 1989 г. Семейството има две деца – син и дъщеря, които са родени на една  и съща дата.

Алвард признава, че в началото й е било много трудно да се адаптира главно заради езиковата бариера, но силното желание и общите черти в манталитета на арменци и българи помагат да свикне с живота у нас.

В момента Алвард преподава в Професионална гимназия по архитектура и строителство в Брацигово, паралелно работи и като архитект-проектант. Най-голямата й страст обаче е рисуването, това е и хобито й още от дете.

Започва с маслени, акварелни бои, графика, а един ден решава да опита да твори и върху коприна. Така идва и идеята да изобрази градски пейзаж върху чадър, а първата й мисъл е за картина от Стария град.

Шаловете, върху които Алвард рисува, са от естествена коприна, върху тях тя нанася специални бои, които фиксира с пара, и чак след това ги изпира. Тези процедури гарантират, че боята няма да падне и рисунката върху шала дълго време ще запази наситения си цвят.

Арменката купува по-голямата част от материалите си от чужбина, споделя, че у нас почти не може да се намери качествена коприна. Върху шаловете й могат да се видят много и различни пейзажи, всеки от които разказва своята история – картини от Стария Пловдив, композиции от архитектурни елементи, а върху една от копринените наметки е изобразено и Панагюрското златно съкровище.

Шаловете в картини от Стария град са същински карти – върху тях освен къщи и зеленина, има улици, всички посоки са точно показани, а приликата с емблематични сгради като къща „Хиндлиян“, Балабановата къща, Античният театър и Арменското училище е удивителна.

Освен за шал, парчетата копринен плат могат да се използват и като пана за украса. Алвард споделя, че е рисувала и върху рокли, като най-голямата й гордост е абитуриентската одежда за бала на нейна близка.

Алвард  и съпругът й, който е строителен инженер,  са проектантите на новостроящата се арменска църква в Ямбол. Двамата се съгласяват да направят проекта благотворително, в момента остават само довършителни процедури и Алвард се надява до септември храмът да отвори врати.

Алвард е и проектант на входа на Арменската църква в Пловдив. Освен това нейно дело са и някои от красивите сгради в Марково, Белащица, Чепеларе.  Рисуването арменката сравнява с медитация и признава, че когато няма време и възможност да твори, се чувства зле.

Подобни статии

Top