Арменка създава шедьоври върху ръцете на пловдивчанки (СНИМКИ)

mariam (11)

Всяка уважаваща себе си дама знае колко важна е грижата за ръцете и ноктите, но малко са истинските професионалисти, за които пиленето, лакирането и поддържането на маникюра, е не само работа, но и призвание.

Мариам Аветисян е родена в Армения, но от 1997 г. живее и работи в Пловдив. Дамите под тепетата я познават като една от най- добрите в бранша и в графикът й почти няма свободен час. В страната ни Мариам пристига заедно със семейството си 8 години след голямото земетресение в Армения, което отнема живота на над 30 хиляди души.

Сред жертвите на природното бедствие са и сестрата и бабата на чаровната маникюристка. Мариам остава да живее в Армения цели 8 години след трагедията, като междувременно се омъжва и ражда двамата си синове.

„Сега когато колеги ми казват колко е трудно да се отглеждат деца, бързо успявам да ги убедя, че не е така. Разказвам им в какви нечовешки условия отглеждах моите синове – раздадоха ни фургони, в които да живеем, на всеки два дни пускаха за няколко часа ток, буквално живеехме на свещи. Дори в родилния дом само по време на самото раждане включваха генератори .A икономическото положение ставаше все по-тежко с всеки изминал ден“, спомня си чаровната дама.

Именно безработицата, страхът от ново бедствие и липсата на надежда, че нещата ще се променят, принуждава Мариам да напусне Армения и да се пресели в Пловдив. Още когато стъпва на българска земя, тя се влюбва в страната и в гостоприемните хора, които открива под тепетата.

Първите няколко години в Пловдив за Мариам и семейството й са били доста тежки, тъй като освен че не са познавали почти никой и не са знаели езика, e трябвало да изградят живота си буквално от нулата. Както повечето емигранти, те решават да се заемат с търговия.

Мая, както всичките й приятели я наричат, е от образовано семейство – майка й е учителка, а баща й е юрист. „Когато татко дойде на гости в Пловдив и ме видя на улицата да продавам какво ли не, му стана много мъчно. Тежко е за един родител да види как детето му, за което е давал всичко, изведнъж е в толкова тежко положение“, спомня си тя.

Но както добре знаем, човек понякога трябва да изтърпи няколко гъсеници, преди да види пеперуди. След като пазарът на „Капитан Райчо“ , където Мариам продава стоката си, е премахнат, тя започва да мисли за свой бизнес. Един ден случайно решава да боядиса ноктите на своя колежка от пазара и само няколко часа по-късно вече търси курс за маникюристи.

За много кратко време, благодарение на упоритостта и денонощния труд, Мариам успява да спечели доверието на много пловдивски дами, които и до ден днешен са нейни клиентки. Случвало се е да работи по 12-14 часа от понеделник до събота, а в неделя да тренира по цял ден и нощ нови техники върху собствените си нокти.

Съветът, който Мая дава на жените е, много внимателно да следят с какви продукти третират ръцете им и да не се подлъгват по ниските цени, защото това може да им нанесе сериозни поражения. „Да си професионален маникюрист е цяло изкуство, трябва да си много добре запознат, обучен и да имаш много познания за анатомията на нокътя“, обяснява Мая и показва схеми, които доказват твърденията й.

От аматьори в  бранша може да си докарате гъбички, трайно увреждане на повърхността на ноктите, бактерии, а при липса на хигиена дори и хепатит. Познанията за ноктите включват знания по химия, физика, биология, въобще трябва да си цяла енциклопедия, за да можеш наистина да гарантираш качество, допълва Мая.

Освен многото дипломи, купи и сертификати, които е получила на престижни конкурси у нас и в чужбина, отскоро Мая притежава и удостоверение за зоодоброволец. Тя обожава животните и с удоволствие се грижи за бездомните кученца и котенца – обгрижва ги, кастрира ги и най-важното – дарява им от своята неизчерпаема позитивна енергия.

Мариам признава, че е щастлив човек и това личи не само по усмивката й  с която посреща всеки свой клиент. Тя работи с удоволствие, прави всичко с лекота и не спира постоянно да се усъвършенства. В тази област няма най-добри – днес може да съм аз, утре да е друг, важното е да правим нещата с любов и да държим на професионализма и качеството“, завършва маникюристката.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top