Арменското училище празнува 180-та годишнина на Античния - DC news

Арменското училище празнува 180-та годишнина на Античния

Арменското училище празнува юбилей с концерт на Античния

Тържествен концерт „180 години Арменско училище“ ще се проведе в Античния театър на Пловдив на 4-ти октомври 2014 г., събота, от 18.30 ч. Организатор на концерта е Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“, което е правоприемник. В концерта ще участват Хайгашот Агасян, Стефка Оникян, Лидия Ганева, Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, Фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани“- с. Рогош, Танцов състав “Гаяне Марашлян” – Варна, Вокална група при ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, Огнено шоу “Дивинитас” – София, Пиротехника – “Огнена хризантема” ЕООД.

Арменското училище официално като институция съществува от 1834 г. В Пловдив наченките на арменско духовно училище са още в периода 1675-1785 г., когато идват първите арменци, след преселението на арменски бежанци от гр. Каменец-Подолско, Полша. Счита се, че първият учител е бил Бедрос Степанян. В началото училището се е казвало „Вартананц”, където са се обучавали само момчета, съгласно патриархалните разбирания на времето. Едва след средата на ХІХ век, през 1866 г. се открива и девическо училище „Варварян”. Към 1920-та година двете училища се сливат и се формира единно Арменско народно смесено училище „Вартананц-Варварян”.

Основната сграда на училището е създадена от благодетелката г-жа Виктория Тютюнджиян в памет на починалия й съпруг – Крикор, тютюнев магнат, който за съжаление умира твърде млад и не успява приживе да осъществи мечтата си – да построи нова училищна сграда. На барелефа на училището са същите сем. Тютюнджиян – Виктория и Крикор. Сградата е градена в годините 1942 – 1944 и е дарена на Арменската църковна община за вечно ползване, като в нея да се обучават и възпитават децата от арменски произход. През 1976 г. Арменското училище в Пловдив се закрива. След 14-годишно прекъсване, с помощта на група арменци, включени в Инициативен комитет за възстановяване на Арменското училище, Училището отвори врати на 16 септември 1990 година. В памет на благодетелите си от тогава – насам носи името ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян”.

От учебната 2003/2004 г., благодарение на Сдружение „Месроб Мащоц“, към основната сграда действа и двуетажна сграда, в която целодневно се обучават първокласниците.

 

 

Подобни статии

Top