Арменците празнуват Бъдни вечер, а утре – Коледа (СНИМКИ И ВИДЕО)

Бъдни вечер празнуват днес арменците в Пловдив. С тържествена служба в арменската църква „Сурп Кеворк“ започват празниците за Рождество Христово.

По време на църковната служба свещеникът дер Храч Мурадян освещава нарове, тъй като плодът е символ на Армения, а зрънцата му напомнят за хилядите арменци, пръснали се по целия свят.

След светата литургия младите скаути – арменци от Пловдив ще отнесат запалени свещи от храма по всички арменски домове. Те ще горят с благодатен огън, „светнал“ след литургията, разказа почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян.

Днес той и д-р Ахавни Кеворкян от арменската общност в Пловдив поканиха журналисти на хапама (пълнена тиква с ориз, масло, мед и стафиди), овесени сладки, ароматен чай, кафе и вино от нар. Подобни ястия се слагат и на трапезата тази вечер. Сред тях са сладка супа – ану шабур, която се прави задължително с жито и плодове, ашуре и др.

Специално за читателите на DCNEWS д-р Кеворкян разкри как се прави изключително вкусната „хапама“.

Утре на трапезата задължително трябва да има риба. „Защото сме постили цяла седмица, а това е строг пост и трябва да се захраним с лека храна, разказа д-р Кеворкян. По думите ѝ традицията идва от Армения, където на масата се слага печена и леко задушена княжеска риба. „Страната ни е много сурова и там няма толкова много зеленчуци като тук. Затова захранването след строг пост става с риба“, обяснява Ахавни.

В Пловдив е най-голямата арменска общност у нас. Тя наброява около 5000 души, съобщи Ехиязар Узунян. Всички те пазят ревностно традициите си.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top