Арменците празнуват Коледа, руснаците – Бъдни вечер (СНИМКИ И ВИДЕО)

Арменците празнуват днес Коледа и Богоявление – Дзънунт. Празникът за стотиците пловдивчани от арменски произход започна още от вчера, когато в арменската църква „Сурп Кеворк“ бе отслужена литургия за Бъдни вечер.

Храмът в Стария град бе пълен с много хора, дошли да отпразнуват Рождеството на Христос.

По време на службата отец Храч Мурадян раздаде причастие на вярващите, които са постили до днес и освети десетки нарове, символ на плодородието и благополучието през тази година.

Ритуалът за освещаване на плодовете се извършва за трета година в пловдивския арменски храм. Преди три години Католикосът на всички арменци – Карекин II, разпоредил във всички арменски църкви в първия ден на новата година да се извършва ритуалът за освещаване на наровете. Арменците вярват, че нарът има 365 зрънца – толкова, колкото са дните в годината, а плодът е един от символите на Армения и на църквата.

След освещаването отец Мурадян изнесе от благодатния огън от олтара и запали свещичките на дошлите на литургията деца-скаути (коледари), които със запалените свещички и касички в ръце поведоха празнично шествие.

С него те обиколиха всички домове, в които живеят арменци, за да разнесат светлината на Рождеството.

Днес в храма бе отслужена църковна празнична литургия и водосвет за Богоявление.

За руснаците, сърбите и македонците пък, днес е Бъдни вечер. Тази вечер руският патриарх Кирил ще отслужи литургия по случай Рождество Христово в московския храм „Христос Спасител”. В руската столица очакват на службите за празника да присъстват около един милион души.

 

Подобни статии

Top