„Артистична“ акция на екозащитници за парк „Отдих и култура“

Нова гражданска акция срещу унищожаването на пловдивският парк „Отдих и култура“ организират днес сутринта пред РДНСК-Пловдив природозащитниците от „Сдружение Граждански Контрол – Защита на Животните“, Зелените и други екосдружения.

Артистичната акция е насрочена за 9.00 часа пред сградата на ул. „Цанко Дюстабанов“  47. Граждани ще разиграят предрешения мач „Изчезващата градска зеленина“ срещу „Общинска администрация“, съобщават организаторите.

Повод за акцията е продължаващия незаконен строеж на зоологическа градина, който застрашава съдбата на целия парк „Отдих и култура“, защото е променена функцията на цялата територия на парка от зона за озеленяване в зона за спорт и атракции.  Чак след акцията за граждански контрол на място в сряда на 29-ти, се появи информационна табела, повече от месец след започване на строежа. Но това не отменя факта че всичко, което се случва там, е незаконно и обжалвано в съда, посочват организаторите.

Те припомнят, че почти месец е изминал и от изпращането на сигналите на неправителствени организации до РДНСК-Пловдив, в който институцията е сезирана за законността на строежа. Засега единственото предприето  действие е прехвърляне на писма. „Изискваме незабавна проверка на всички документи около този случай и спиране на строежа“, посочват в писмо до медиите екозащитниците.

Според тях това е началото на унищожаването на парк „Отдих и Култура“, тъй като незаконно промененият общ устройствен план на града предвижда до 80% застрояване на територията. Не го ли спрем сега, рискуваме 450 декара гора, се посочва в писмото.

Природозащитниците са готови на гражданско неподчинение, ако не бъдат предприети незабавни действия от страна на компетентните органи.

Подобни статии

Top