Арт организации оплитат партньорска мрежа в Пловдив

Възможностите за създаване на партньорска мрежа между пловдивските културни оператори и проектни партньори от страната и Европа, обсъждат на двудневна мрежова среща представители на арт средите от града под тепетата. Срещата е от серията „Форум 2019“ с фокус: „Творческа Европа“ и е организирана от Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Основен критерий на програмите „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ е партньорството между организации, работещи в области „Култура“ и „Медия“, които са базирани в Европейския съюз и в трети страни с право на участие, посочи артистичния директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева пред DCNEWS. По думите й мрежовата среща е финалът на серия от обучения, стартирани от фондация Пловдив 2019 за арт организациите.

„Това бяха две обучения за това как може да се кандидатства и да се създаде проект за програмата „Творческа Европа“. Ние дадохме възможност на културните оператори да поканят партньори от чужбина за финалната мрежова среща“, подчерта Кюумджиева.

Според нея целта на тази среща е да се създаде мрежа, която да помогне за създаването на иновативни културни проекти, а след това арт организациите да продължат да работят заедно и да допринасят за културния живот в града и страната. Всички участници ще се срещнат още веднъж в Пловдив през октомври, когато изтича срока за подаване на проектите пред програма „Творческа Европа“, като дотогава те трябва да са готови и да кандидатстват със съвместни апликационни форми. Изискването на „Творческа Европа“ е всяка кандидатстваща организация да има от 3 до 6 партньори, уточни артистичният директор на „Пловдив 2019“.

„Интерес проявиха всички културни оператори в Пловдив, включително и арт организации с много по-традиционни дейности, тъй като има много възможности и за тях. Единственото на което трябва да отговарят е да могат да разгърнат дейността си в повече от един град с повече партньори, т.е. да покрият критериите на програмата“, поясни Светлана Куюмджиева.

На срещата днес бяха представени и областите, в които се фокусира общината и фондация „Пловдив 2019“ в подготовката на града под тепетата за Европейска столица на културата. Сред тях са културата като цяло, Капана – като център на творческите индустрии и музеите.

До края на мрежовата среща, която продължава и утре, ще бъдат представени и отворените програми на общинската фондация, за да може културните оператори да кандидатстват и по тях.

 

 

 

Подобни статии

Top