Спряха ремонта край археологическия обект на „Васил Априлов“ (СНИМКИ)

dupka_vasil_aprilov (11)

Спират ремонта на бул. „Васил Априлов” заради откритите археологически разкопки в района на Медицинския университет.

Инспектори от Министерство на културата направиха оглед на археологическата находка на ул. „Д-р Добрев” и разпоредиха на заместник-кмета по общинска собственост и строителство Димитър Кацарски ремонтните дейности да бъдат преустановени до приключване на проверката.

След извършения оглед на място, инспекторите от Министерство на културата Стоилка Игнатова и арх. Слави Славов, ще направят проверка на всички документи на инвеститора в сградата на община Пловдив.

В седем дневен срок инспекторите трябва да представят доклад  и предписания  на министъра на културата, заяви Стоилка Игнатова.

Проверката на инспекторите трябва да установи дали обектът попада в границите на археологическия исторически резерват „Филипопол, Тримонциум, Пловдив”, но със сигурност става дума за античен градеж с тухли и хоросан.

Независимо от резултатите на проверката, законът налага спирането на изкопните действия, докато не се проучи обектът.

В началото на ремонтните дейности по бул „Васил Априлов”  в района на колелото на Централна гара е бил съставен протокол за нарушение на нерегламентирани изкопни дейности без наблюдение от археолог, стана ясно по време на огледа днес.

Ваня Балева

Ваня Балева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top