Археологическият музей представи новите обновления, извършени по проект на община Пловдив

С откриване на изложба с ценни екземпляри и документи от сбирката на библиотека “Борис Дякович”,

Многобройни гости, сред които официални лица, музейни служители, библиотекари, граждани и медии препълниха фоайето на Регионалния археологически музей в Пловдив за откриването на новата временна изложба със заглавие “Библиотека “Борис Дякович” – история в документи и образи”.

Експозицията проследява историята на библиотеката от идеята за нейното създаване през 1879 г. до последните обновления, извършени през тази година, като част от проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от ФМ на ЕИП, в който участват седем културни институции от града под тепетата.

За личността и делото на Борис Дякович, за изложбата и библиотеката към музея и за извършеното по проекта разказаха доц. Костадин Кисьов – директор на Регионалния археологически музей, Екатерина Илиева – куратор на изложбата, експерт „Изложби и събития“ в РАМ – Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов“ и Петя Георгиева, библиотекар в „Борис Дякович“.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник областния управител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът на район „Тракия“ – Иво Христев, както и директори на пловдивски културни институти.

Библиотеката за специализирана археологическа литература към РАМ – Пловдив е достъпна за всеки. Тя носи името на Борис Дякович (1868 – 1937 г.) – виден пловдивски учен, музеен и библиотечен работник, на когото днес дължим съществуването както на археологическия музей, така и на народната библиотека под тепетата.