Археолози започнаха работа в Голямата базилика в центъра на Пловдив

goliama_bazilika

Започна разчистването на разкритата през 80-те години сграда на Голямата базилика. Дейностите се извършват от два екипа – археологически и реставраторски.

Епископската базилика е най-голямата на Балканския полуостров. Предполага се, че е строена през първата половина на V век. Тя е трикорабна и с два реда колони, което е типично за раннохристиянската епоха. Разкрита е през 1982 – 84 година при строежа на подлеза. За изминалите десетилетия се срути защитната сграда и обектът остана изложен на атмосферните влияния, защитен само от тънък слой пясък и пръст, върху който е поникнала всевъзможна растителност.

Реставрацията и експонирането на мозайките ще се извършва от екипа, работил в Малката базилика под ръководството на доц. Елена Кантарева, а археологическите разкопки по разкриването на архитектурните детайли, улицата и портика на сградата ще се ръководят от Елена Кесякова. Доц. Кантарева е започнала работата си като реставратор точно на този обект. Казва, че мозайките са около 1400 кв.м. и са уникални.

Проектът включва реставрация, експониране и социализация на базиликата и според предвижданията всички дейности трябва да приключат до 2017 година. Припомняме, че фондация „Америка за България“ ще инвестира в Голямата базилика 4 900 000 лева, а за да придобие терена, на който е Епископската базилика, Общината е заплатила 500 000 лева на собствениците му.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top