Археолози ще проучват зида на ул. "Отец Паисий" 13 (СНИМКИ) - DC news

Археолози ще проучват зида на ул. „Отец Паисий“ 13 (СНИМКИ)

До 7 дни Комисия от Министерство на културата ще трябва да се произнесе за започнатите изкопни дейности в мазетата на сградата на ул. „Отец Паисий“ 13 в Пловдив. Това съобщи Стоилка Игнатова – главен инспектор в ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в културното ведомство, която отговаря за Южен централен район. Днес комисия от министерството направи оглед на мястото в присъствието на собствениците.

Припомняме, че старинната постройка бе съборена изненадващо от собствениците през юли и на нейно място ще се строи нова.

При проверките тогава се оказа, че собствениците имат разрешително за това.

Отново разрушават сграда – паметник на културата в Пловдив

Събарят сградата – паметник на културата в Пловдив, всичко било законно

„Проверките около сградата не са приключили, след огледа днес, трябва да оформим протокол и в седемдневен срок ще излязат и решенията. В случая, тъй като се намира в резерват, а при почистване на мазетата в съществуващата сграда се е появила археология, са спрени изкопните дейности и сега ще се извърши археологическо проучване“, посочи Игнатова.

По думите й при изкопните дейности се е появил някакъв зид, но без археологическо проучване, няма как да се каже за какво точно става въпрос.  Затова изкопните дейности и работата по реконструкцията са спрени.

„Според закона за културното наследство задължение на собственика – след като притежава такава сграда, е да се грижи за нея и нейната поддръжка и ремонти. За това обаче редът е по-сложен от този при всяка друга обикновена сграда и всички проекти трябва да се съгласуват с Министерство на културата, т.е. да се спазят специфичните изисквания за застрояване, а когато е в резерват като Старинен Пловдив, да се направи и задължителното археологическо проучване. Собствениците са длъжни да поддържат имота“, уточни Стоилка Игнатова.

Припомням, че на 26 юли Окръжна прокуратура – Пловдив също разпореди проверка за евентуално увреждане на културна ценност по случая със събарянето на  сградата на ул. „Отец Паисий” 13 в Пловдив. Тя трябваше да приключи за седем дни.

Прокуратурата също започва проверка на сградата на „Отец Паисий“ 11

 

Подобни статии

Top