Архимандрит Арсений изпробва камбаните на новата Руска църква

Камбаните на Руската църква

На Светли вторник духовният надзорник на Пловдивската епархия архимандрит Арсений освети шестте камбани на новата църква „Св. Николай“ в пловдивския район „Западен“. Храмът, известен сред пловдивчани като руската църква, ще отвори врати за вярващите на 9 май, когато се отбелязва преместването на светите мощи на Николай Чудотворец от Балканските земи в гр. Бари в Италия. Денят се чества като летния Никулден.

Майстори от прочутия леярски род Велеганови отляха край Пловдив шестте камбани, които ще бъдат монтирани на 24-метровата камбанария на храма „Св. Николай“. Подредени една до друга пред църквата, те бяха осветени от архимандрит Арсений, който след като ги напръска със светена вода, изпробва звука им.

Радостно е, че именно по време на пасхалния период, когато все още се поздравяваме с празника на празниците Възкресение Христово ние осветихме камбаните, хубав е и звукът им и разбира се ще придаде голяма тържественост, когато забият всички заедно, каза след церемонията епископ Арсений.

Майстор на камбаните е пловдивчанинът Георги Лимонов. Той изработва камбани над 40 години – първоначално като хоби, а после и като професия.

Камбаните  са от бронз – 20% калай и 80% мед, слагат се и други примеси, обясни майсторът, но отказа да ни каже тайната съставка, за да бъде звукът им тъй сладкогласен. По думите му за всяка камбана се прави отделен калъп, който се използва еднократно и след това се разваля.

Всяка от камбаните носи подписа на майстора. Теглото им също зависи от предназначението, като килограмите отговарят на звука. Най-тежката камбана на храма „Св. Николай“ е 200 кг, а най-леката – 30 кг. В близките няколко дни те ще бъдат окачени на камбанарията, а след това – изпробвани.

Самата църква също вече е почти изписана отвътре, готов е и олтарът, чиято дърворезба е изработена от ученици и учители от пловдивската Професионална гимназия по архитектура и дървообработване. От утре 1,5-тонният иконостас ще бъде пренесен и ще започне монтажът му в храма.

Църквата има и нова метална ограда, а в момента се облагородява дворното пространство около нея.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top