Арх. Валентин Маринов: Заданието за втория гребен канал е сгрешено

Заданието за втория гребен канал е сгрешено. Това е мнението на арх. Валентин Маринов, който е автор на проекта за първия Гребен канал. Според него архитектите, които са проектирали дублиращото съоръжение, са си свършили добре работата, но са работили по задача със сгрешено условие.

Днес пред Апелативния съд архитектът и проектантът на хидротехническата част инж. Петко Иванов обжалваха решението на окръжните магистрати, които не признаха авторските им права върху съоръжението. Авторите, проектирали първия гребен канал настояха съдът да отмени решението на първата инстанция.

„Оказа се, че не сме предоставили достатъчно доказателства пред окръжния съд и той присъди да ни бъдат отнети авторските права.  Само че се доказа, че авторските права например на тефтерчето на Златанов, много по-лесно се доказват в съда, отколкото нашите авторски права, които са публично известни и които сме доказали нееднократно“, каза пред DCNEWS арх. Маринов.

По думите му до този процес нямаше да се стигне, ако проектантите са били поканени от общината да участват в работата по втория гребен канал. По думите им като цяло заданието там е сбъркано. Ние многократно сме казвали, че в случая колегите са си изпълнили задачата, която им е поставена – канал, дълъг 2 км от единия до другия край.

„За тази цел трябва да се секат дървета, трябва да се заобиколи моста, трябва да се влезе в руслото на Марица. Цената е около три пъти повече от това, което ние предлагахме, водата е около 4 пъти повече и т.н. „, обясни архитектът.

Според инж. Петко Иванов – главен проектант по хидротехническата част,  екологичните проблеми са много сериозни. „В нашето решение от началото до моста проблемът с НАТУРА 2000 отпада. Що се отнася до водните маси – значително по-малко водни маси, с река Марица никакъв досег и трикратно по-ниска стойност“, добави той.

Проектантите припомниха, че основното съоръжение има специална изолация, която поддържа нивото на водата в канала по-високо от естественото ниво на подпочвените води и река Марица. В проекта за втория гребен канал такава изолация не е предвидена. Това ще доведе до източване на цялата вода през песъчливата поща отново в реката, смятат специалистите.

На делото днес Апелативният съд изслуша страните и заяви, че ще се произнесе до 22 декември.

Подобни статии

Top