Асансьор в МБАЛ „Пловдив“ блокира пред очите на инспекторите

Асансьор заседна по време на инспекция в Пловдив

Един от асансьорите на Многопрофилна болница „Пловдив“ блокира на 12-тия етаж пред очите на проверяващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. На ул.“Преспа“, известна с най-високите жилищни блокове в града, бяха открити документални нередности. Така започна проверката на асансьорните уредби вчера в Пловдив, която беше назначена след трагичния инцидент в София, при който загина една жена.

Повечето асансьори в болница Пловдив са над 30-годишни. В документацията им не бяха открити пропуски, но в присъствието на инспекторите едно от съоръженията тръгна претоварено. Иван Янчев – инспектор: „Когато е пускан асансьорът, не е имало изискване да има устройство „Контрол на товара“. Това ще стане до 2016 – та година, когато на всички асансьори от този тип ще бъдат монтирани ограничителни устройства“.

По време на проверката един от асансьорите блокира на 12-ия етаж пред очите на началника на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за Южна България Димитър Михаилов: „Не знам каква е причината. Трябва да се направи обстоен преглед. Тези асансьори аз лично съм ги спирал 2011- та година по сигнал на бивш служител, на когото му беше затисната ръката. Оказа се, че фотоклетката не работи“. След десетина минути асансьорът се самопоправи и тръгна без външна намеса.

Според пациентите, да се возиш 15 етажа с тези съоръжения е страшничко – движат се бавно, скърцат и често блокират. Проверката на асансьорите на високите блокове в район „Източен“, известни като „Преспите“, установи, че те са в добро състояние, но дневниците не са попълвани от месец януари и на вратите няма армирани стъкла, каквото е изискването. В Пловдив има над 5000 асансьора и всички ще бъдат проверени.

Подобни статии

Top