Асенова крепост се оказва скъпа за младоженците

Само две сватби са сключени на атрактивния исторически паметник след като община Асеновград прие тарифа за ритуала от 250 лева още преди няколко години.

Емблеметичното за града място е привлекателно основно за двойки, които живеят в чужбина или при смесени бракове. Дори да се явят мераклии обаче, трудният подстъп до крепостта се оказва сериозна причина да се откажат, коментира Ваня Стоева, извършила бракосъчетанието на стотици млади хора в града.

Между 180 и 250 лева струват т. нар. изнесени женитби, които се оказват все по-предпочитани. Най-често служителите от сватбени обреди извършват ритуала в заведението, в което после ще се състои сватбеното тържество. Не са рядкост обаче и брачните обети в двора на храмовете.

Място за сключване на брак са още и Етнографската къща, както и старинното училище „Свети Георги”. През топлите месеци пък двойките често си казват „ДА” и край басейните в региона. Все по-често младите хора търсят услугите на отдел „Радостни обреди”.

Тенденцията се забелязва през последните пет години, когато броят на сватбите плавно се увеличава. Само за миналата година в общината са сключени 334 брака, казва Ваня Стоева.

„Непосредствено преди Новогодишните празници хората сякаш не мислят толкова за сватба, но още в първите дни на пролетта двойките, решили да направят отговорната стъпка, ни търсят”, коментира тя. Според нея младите хора все по-отговорно стигат до това важно решение.

А ангажимент на работещите в тази сфера е да направят всичко необходимо този ден да бъде съчетание от традиции, обичаи и иновации.

Снимка: Shutterstock

Подобни статии

Top