Асеновградска фирма тъче килими за „Клианти“

Асеновградска фирма тъче два от килимите, които ще украсят подовете на одаите в къща „Клианти“, научи DCNEWS. Килимите ще бъдат изпълнени по обществена поръчка на Община Пловдив, съобщи и.д. директор на „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански. Фирмата изработва един голям и един малък килим, като всичко се прави ръчно, уточни той. По думите му всеки килим ще бъде произведение на изкуството.

Други два килима със същите размери като асеновградските, изработва и велинградско килимарско предприятие. То било известно с това, че негови килими красят Бъкингамския дворец. Преди години лично принц Чарлз посетил фирмата, за да разгледа как се тъкат родопски килими. Единият от двата килима вече бил готов и доставен.

Общата стойност на обществената поръчка е 40 хиляди лева, съобщи за DCNEWS Кафтански. Той допълни, че вече изцяло е приключила реставрацията на къщата, която продължава няколко години.

В момента достъпът до възрожденската постройка, която се намира точно срещу къща Ламартин, е ограничен от строителя и изпълнителя на реставрационните дейности Джовани Димитров. Той нямало да отвори сградата, докато не минат инспекциите на всички комисии, които трябва да извършат проверки, за да пуснат обекта. Очаква се да бъде направена оценка и от комисия от Министерство на културата. DCNEWS научи също, че лично министърът на културата Вежди Рашидов е обещал да огледа „Клианти“, преди да бъде отворена за туристи.

До този момент, благодарение на реставратора Елена Кривошиева и арх. Румяна Пройкова, вече са направени всички реставрации на стенописите, изрисувани са и алафрангите.

В момента екипът, който работи по къщата реставрира и избира мебелировка – холови гарнитури, маси, библиотеки и етажерки. Подбрано е и седефено огледало, което специално ще бъде реставрирано, разказа Минко Кафтански. Всички мебели били подбрани според цветовете на стаите и стенописите, както и според епохата. Специалистите вече избират и пердетата за прозорците, които също цветово ще се връзват с мебелировката.

От общината се надяват да отворят къщата за туристи през септември, дори да не е напълно мебелирана, но всичко зависело от това дали комисиите /от пожарната, ВиК и Министерство на културата/ ще приключат работата си и ще приемат обекта.

Припомняме, че къща „Клианти“ е известна с уникалния си стенопис в хайета, който включва и витражни елементи. Реставрацията се извършва по проекти на проект на Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО и „Красива България“.

Подобни статии

Top