Асеновградчанин втори в България на олимпиада по испански

mom4e

Той е едва на 16 г., а вече е втори в България на олимпиада по испански език за 2014 г./ 2015 г. в своята възрастова група. Стоян Карагьозов от Асеновград е в 10-ти клас на пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“.

Всяка година израства в развитието си в изучаването на испанския. На олимпиада се записва целенасочено. Той е единственият участник от Асеновград в надпреварата по испански.

Защитава името на гимназията, в която се обучава. Стоян казва, че обожава испанския език, заради елегантното му звучене. За да достигне до второто място в престижното езиково състезание, освен финалния кръг, асеновградчанинът трябваше да премине през още два – общински и областен.

Постигна минимумът от точки, необходим, за да се класира. Това автоматично го изпрати на финал в Русе. Там гимназистът се надпреварва за първото място сред десетокласниците с още 25 ученици от различни учебни заведения в страната.

Освен него, от класа му се включва и още едно дете. От цялата езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив участниците са 11. Общият брой на „олимпийците“ по испански във всички възрастови групи, класирали се за националния кръг в Русе, е точно 121.

Задачите в 4-часовата олимпиада са от различен тип. Включени са тестови елемент, диктовка, отворени въпроси. В Русе Стоян успява да събере 90,5 от общо 100 точки.

Два верни отговора го разделят от първото място на олимпиадата по испански език при десетокласниците. Точно с 92,5 точки Димана Петкова от Бургас успява да стане победител.

За самото състезание, освен вкъщи, Стоян се е подготвял и като е посещавал допълнителни часове в училище по програма за подготовка на талантливи деца за участие в олимпиади.

Това постижение в ежегодната надпревара по испански език на тийнейджъра от Асеновград е най-високото до момента за него. Преди две години, когато е бил на 14 г., той се е класирал на третата позиция на националния кръг на олимпиадата. Тогава тя се е провела в град Хасково. Успехът в подобен изпит момчето обяснява, че се постига трудно. „Дълъг е пътят към националната олипмиада.“, коментира Стоян. И уточнява, че въпреки това, той не се е притеснявал по време на 4-те изпитни часа.

Бил е спокоен и уверен в себе си. Асеновградчанинът вече е обмислил и бъдещето си. Твърдо е решен да напусне страната. Иска да продължи образованието си в чужбина.

Според него, извън България ще му се отворят повече възможности за развитие и ще постигне по-високо ниво на обучение. Относно професията, Стоян мисли да стане преподавател или преводач. И уточнява, че онова, което му е най- интересно в испанския език, са изразите и поговорките, които се употребяват от испанците.

Такава например е „A mal tiempo, buena cara!“. Или казано на български „Дори в проблемите се усмихвай!“. Това е любимата му испанска фраза, тъй като до известна степен определя характера му и изразява самия него.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top