Асеновградчанин възражда традицията на винопроизводството

Асеновградчанин възражда традицията на виното

Паскал Терзиев притежава силен дух, благодарение на който се бори за възраждането на една унищожена традиция. Той е общински съветник в Асеновград и винопроизводител. Но не произвежда за търговски цели, а просто обича да прекарва голяма част от времето си сред спокойствието на лозята.

Те изпълват душата му с надежда, а мислите му с вяра. „Винопроизводството е занаят, който не може да бъде научен – или го умееш, или не“, казва Паскал и допълва, че винаги е в очакване, тъй като още от началото на годината, при самата резитба, всичко е свързано с много надежди.

Лозята на асеновградчанина се намират в село Болярци. „Да се произвежда домашно вино е традиция още от дядо ми“, споделя с усмивка Паскал и допълвяа, че прародителят му е имал още трима братя и две сестри. През 1941 г. четиримата мъже започнали да създават лозя в землището на асеновградския квартал Долни Воден. Тогава са имали около 120 декара, а по-късно започнали да купуват оборудване – линове, бурета, каци.

„За съжаление, винарската изба, която са създали дядо ми и неговите братя на времето, са я използвали не повече от две или три години.“, споделя с тъга Паскал. Винопроизводстото им тъкмо потръгва, когато през 1944 г., след Деветосептемврийския преврат, избата е унищожена и всичко, което притежават се национализира.

„Буретата им са изпратени пълни за Русия и никога не им ги връщат обратно. Така приключват с винопроизводството.“, продължава разказа си асеновградският винопроизводител.

Минават доста години, преди традицията и делото на старите винари от Асеновград да бъдат продължени от техния род. Паскал решава да възобнови традицията и започва да се занимава с лозя първо от чисто от любопитство. След това занаятът става хоби, а накрая се превръща в любов.

Със земеделие Паскал се занимава през целия си съзнателен живот, като отначало отглежда само череши. На въпроса как се свързват политиката и виното, общинският съветник отговаря, че тя сама по себе си предполага защита на интересите на група хора.

При винопроизводството също се срещат личности с различни виждания и се сблъскват се разнородни интереси. Затова и при него трябва да се води политика в определена насока.

Чисто технически за направата на хубавото вино, освен добрите сортове грозде, е нужно да се използват чисти помещения и съдове. Тайната за създаването на божествената напитка, всъщност не е тайна, защото всички винопроизводители знаят, че трябва да се вложи много чувство и любов в самото производство, за да се получи наистина качествена продукция.

„Ако човек се занимава само за хоби или произвежда за домашни нужди, не мисля, че е чак толкова трудно, но все пак, да не забравяме, че си има своите тънкости“, уточнява той.

В края на разказа си Паскал споделя, че обработката на лозята, резитбата, брането на плодовете на труда му и разбира се, консумирането на вино, му създават много емоции и смесени чувства. Връщат мислите му назад във времето, към труда, който е полагал неговият дядо,  към начина, по който е била унищожена избата и към момента, в който след дълги години на прекъсване, е възродил традицията.

Паскал допълва, че когато се консумира хубаво вино с приятни и близки хора, винаги е добре. „Даже бих казал, че стимулира добрите взаимоотношения, не само в семейството, а и сред приятелите“,  споделя асеновградчанинът и мъдро отбелязва, че животът е изпълнен с предизвикателства, а производството на виното е едно от тях.

Подобни статии

Top