Отец Тодор подаде оставка, асеновградчани гневни на архиерейския си наместник

Преди час отец Тодор е депозирал оставката си като свещеник в храм „Св. Богородица – Благовещение“ пред Пловдивския митрополит Николай, научи  DCNEWS.

В същото време в подписка десетки миряни настояват да бъде отнето званието „Почетен гражданин“ на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. Хората обвиняват свещеника в опит за разделение на вярващите и  системно писане на доноси и фабрикуване на лъжи срещу неудобни за него хора.

В мотивите, посочени в подкрепа на идеята, се твърди, че отец Йордан е доброволен сътрудник  и на органите на Държавна сигурност.

„Говори се, че поп Данчо има близки отношения с хора от службите”, сподели Вера Стоева, в чийто офис  се намира екземпляр от подписката.

„Още на трети март, когато се чества националният празник, отец Йордан показа грубо отношение към един от свещениците като не го покани на общата панихида”, продължи Вера Стоева.

Отнемането на почетно звание ще бъде прецедент за Асеновград, коментира председателят на ОбС д-р Светозар Шуманов.Регламентът обаче допуска подобна процедура при извършено престъпление или при действия, който петнят името на града.

„Почетното звание може да се отнеме с решение на Общинския съвет, взето с явно гласуване при обикновено мнозинство”, посочи д-р Шуманов.

Подписката се разпространява из целия град от представители на църковното настоятелство в храм „Света Богородица – Благовещение”. Там продължава да зрее напрежение, заради назначението на свещеника Стилиян Георгиев-син на архиерейския наместник.

Скандалът се разрази още през март, последваха серия от подписки и искане на оставки. По идея на асеновградчани от няколко дни в интернет пространството тече и петиция с настояване пловдивския митрополит Николай да се изправи на църковен съд.

Отец Йордан днес не беше открит за коментар.

 

Подобни статии

Top