Асеновградчани играят шах на открито (СНИМКИ)

Шах на открито с фигури, високи почти метър, изникнаха отново на тротоара пред сградата, в която се помещава Градски шахматен клуб „Асеновец“.

Черни и бели коне, офицери, пешки, топове, царе и царици с гигантски размери радват гости на града, случайни минувачи и любители на шаха от Асеновград.

Инициативата е по идея на Неделчо Чепаринов- председател на шахматен клуб „Асеновец“.  Подобно обучение по шахмат се провежда още в Холандия и Испания. За DCnews Чепаринов коментира, че макар правилата на играта да са същите, този метод й придава атрактивност и зрелищност. А това помага за осмислянето на ходовете и на самото протичане на партията.

Освен в Асеновград, такива огромни шахматни фигури се използват и от жителите на асеновградските села Нареченски бани и Тополово. Всяка една от тях е направена от фибростъкло и пластмаса. Вътрешността им е куха.

Не са тежки, но трудно се поддържат и са лесно чупливи, каза още Чепаринов. Фигурите са поставени пред клуба на улица „Цар Иван Асен II“ и предизвикват интерес и искрено любопитство сред асеновградчани.

На всеки, който пожелае, се предоставя възможността да поиграе шах на очертанията на тротоара, напълно безплатно, стига да владее играта. А малките шахматисти от клуб „Асеновец“ могат да тренират шахматните си умения с часове навън, но все пак трябва да се провежда и индивидуално компютърно обучение по шахмат, коментира в заключение треньорът на децата Чепаринов.

Подобни статии

Top