Асеновградчанка загуби окото си при взрив край Мулдава

kariera

43-годишна асеновградчанка загуби окото си при инцидент край мулдавската кариера. Около 14 ч. на телефон 112 вчера е подаден сигнал за жена, ударена от камък. Секунди, след удара, тя е изпаднала в безсъзнание.

Незабавно на мястото на инцидента пристигнал фелдшер от село Мулдава. Тя веднага е транспортирана и приета в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Впоследствие станало ясно, че жената е ударена от камък, изхвърчал след взрив в кариерата край Мулдава.

Точно в този момент тя е излизала от автомобил, паркиран на пътя към манастир „Света Петка Мулдавска“. Общото състоянието на 43-годишната Валя от Асеновград остава критично, съобщават от болничното заведение.

Черепно-мозъчната операция вчера е продължила близо шест часа. Днес пострадалата вече е преместена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“.

Всички лицеви кости са изпочупени, без изключение. Поставена е в медикаментозна кома. „Ако сега трябва да е в съзнание, травмите й са почти несъвместими с живота.“, уточняват от пловдивската болница. Вчера й е направена операция и на долната челюст.

Няма данни към момента за сериозни мозъчни увреждания. Има счупване на базисната кост в основата на черепа и на трахеостома. Под постоянно наблюдение е. Ако успее да се възстанови ще й бъдат извършени множество операции на лицето. Предстои изключително дълго и продължително лечение.

Състоянието й е критично и затова е рано е да се каже дали ще успее да се пребори. Лекарите в УМБАЛ „Свети Георги“ се надяват, че Валя ще се възстанови, но не се ангажират с категорични прогнози.

Георги Ендрев, един от собствениците на концесионера „Кариери- НВГ” ООД коментира за DCnews, че за обезопасяване и извършване на взрива е наета варненска фирма. По думите му за осъществяване на взривните действия са уведомени и е поискано необходимото разрешение от всички институции.

Съобщено е и на населението в село Мулдава. Асеновградчани, обаче, никой не е предупредил. От 12:30 ч. до 14:30 ч. вчера около мястото на взрива е било ограничено изцяло преминаването в зоната. Собствениците на фирмата концесионер са наблюдавали дейностите на разстояние от 600 метра.

„Предвид мерките за сигурност, на никого не е ясно как двамата асеновградчани са попаднали в сервитутната зона с взривяването.“, категоричен бе Георги Ендрев. Той допълни, че преди реалния взрив е бил извършен предупредителен такъв.

Осъществена е проверка на района, след което е бил отцепен. Недопускането на случайни минувачи в опасната зона в радиус от 450 метра е било осигурено не само от служители на фирмата изпълнител, но и от униформени.

За случая е сезирана Инспекцията по труда. Служители от там са извършили разпит и преглед на документите. „Засега не е известно да има нередности, всичко е осъществено с одобрение.“, уточни Ендрев. По случая се води разследване от служители на Районното управление на МВР в Асеновград, като е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top