Асеновградчанка се бори с тежко заболяване, предстои й битка срещу държавата

Асеновградчанката Камелия Чернева започва тежка борба срещу Министерството на здравеопазването. 40-годишната жена живее с рядката болест муковисцидоза от раждането си и до този момент не е получила нито материална, нито морална подкрепа от страна на държавата.

Камелия Чернева е само на месец, когато в Дрезден през 1975 г. откриват, че страда от тежката болест. Тогава се е смятало, че продължителността на на живот на болните от муковисцидоза е не повече от 5 години. По-късно с навлизане на нови медикаменти, животът им се увеличава.

Към днешна дата Камелия е една от най-възрастните пациентки с това заболяване. Животът йя е минал по болници, но въпреки това, тя е успяла да се дипломира като медицинска сестра, и помага както на себе си, така и на много други в нейното състояние.

Камелия претендира пред Административния съд в Пловдив за изплащане на обезщетение за претърпените от нея имуществени и неимуществени вреди заради липса на адекватно лечение. От 2009 г. до началото на тази година тя е принудена сама да осигурява средства за терапиите си. Обещетението, което асеновградчанката изисква е в общ размер 58 944 лв. – 23 944 лв. за имуществените и 35 ооо лв. за неимуществените вреди.

Един венозен медикаментозен курс струва на Камелия около 7 000 лв. Той трябва да се провежда няколко пъти годишно, а последният е продължил цели 50 дни, като 20 от тях Камелия е прекарала в ОАРИЛ към Окръжна болница.

В момента 40-годишната жена се чувства здрава, въпреки опитите от страна на държавните здравни институции да я убедят, че коварната болест е неизлечима. Благодарение на комбинацията от антибиотици, вливания и силна храна, жизнените показатели на Камелия са много добри.

Борбата на страдащите от муковисцидоза с Министерството на здравеопазването започна още през 2008 г., коментира адвокат Снежана Стефанова. Те обединиха усилията си и успяха да извоюват създаването на клинична пътека, която започна да действа през 2013 г., допълни Стефанова. Клиничната пътека обаче не успява да покрие дори медикаментите, тъй като средствата, които се отпускат са в размер на 990 лв.

В България живеят около 200 болни от муковисцидоза, като повечето от тях са деца. У нас няма стандарти за лечение на болестта муковисцидоза, коментира адвокат Снежана Стефанова. В цяла Европа има цели книги с описани стандарти, като повече от 15 специалисти се грижат за всеки един пациент. По думите на Камелия тук е истинско щастие, ако се намери и един лекар, който да поеме случая.

Заболяването  е наследствено и засяга различни органи и функции на човешкото тяло. Най-много страдат дихателната и храносмилателната система, като от общото състояние на белите дробове зависи и качеството на живота.

Като пациентка с муковисцидоза, пряко потърпевша от родното ни здравеопазване и като човек с медицинско образование, Камелия е твърдо решена да търси правата си докрай и да не толерира по никакъв начин нарушваването на човешките права.

Подобни статии

Top