Асеновград иска 1 милион за щетите от пороите (СНИМКИ)

Асеновград иска 1 милион за щетите от пороите

Над 1 милион лева ще бъдат необходими на община Асеновград за възстановяването на щетите от проливните дъждове през лятото и последния уикенд. Това съобщи кметът на Асеновград Емил Караиванов. Сумата ще бъде поискана от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която утре ще се събере на редовното си заседание. Сред обектите, за които общината иска средства е и разрушената подпорна стена на река Чая в индустриалната зона.

Подпорната стена на река Чая се срутила в края на миналата седмица. Подкопавана е от дълго време от буйните води на реката, течението на която в този участък насочва водните талази именно към брега.

4 искания на обща стойност 800 хиляди лева е изпратила общината до междуведомствената комисия за щетите, нанесени от летните проливни дъждове. Сумата за ремонт на подпорната стена на Чая възлиза на 174 хиляди лева. Тепърва обаче ще се изчисляват щетите от наводненията в общината през почивните дни. Активирани са нови свлачища.

В село Бачково се активира свлачище, което е в областта на улица Освобождение, към река Чая. Там сме обезопасили с предупредителна полицейска маркировка, обясни кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Възложено е проектиране и ще се кандидатства за средства за изграждане на подпорна стена. От общината съобщиха, че вече са разчистени земните маси, нападали по пътя Асеновград – Лясково. Но равносметката от почивните дни сочи, че от придошлите води на реки и канали са наводнени над 20 ферми, 37 къщи и много дворове в селата на общината. Има опасност от срутването на моста между Голямо и Малко Леново, тъй като устоите на съоръжението са оголени.

 

Подобни статии

Top