Асеновград отбеляза 137 години от своето освобождение

Асеновград чества своето освобождение

На днешния 18 януари асеновградчани се събраха пред паметника на руския генерал Виктор Дандевил, за да отпразнуват 137-годишнината от освобождението на града от османско робство.

Програмата за празника започна точно в 11:30 часа с концерт на представителен духов оркестър на Военновъздушните сили пред насъбралото се множество.

След това подп. КрасимирТашев-началник на 4 артилерийски полк, прие представителната рота от асеновградското военно поделение. Заупокойна литургия отслужиха свещеници от асеновградска духовна околия.

Слово по случай празника изнесе доц. Димо Чешмеджиев от ПУ „Паисий Хилендарски”. Той разказа за дългия и труден път на генерал Дандевил, който загубил над 800 войника от премръзване, докато преминавал Стара Планина, за да стигне до тогавашната Станимака.

Населението го посреща с църковните хоругви, тъй като по старому е било Йордановден и защото от столетия в града не са влизали християнски войски. В края на програмата ученици от ОУ „Ангел Кънчев” изнесоха музикално-поетичен рецитал, посветен на освобождението на Асеновград.

Честването завърши с тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на ген. Дандевил. Първи своя венец положи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Други присъстващи официални лица бяха заместник-кмета инж. Мария Вълканова, председателят на общинския съвет д-р Светозар Шуманов, общински съветници, народният представител Манол Генов, общественици, учители, свещеници и граждани.

 

 

Подобни статии

Top