Асеновград празнува Освобождението си

Асеновград отбеляза тържествено 139-тата годишнина от освобождението си от османско иго. Церемонията започна точно в 12:00 часа пред паметника на руския генерал Виктор Дандевил-мястото, където е посрещнат с хоругвите от православните храмове и камбанения тържествен звън Освободителят на Асеновград.

Към събитията от онази зима се върна историкът Владимир Белчев. В словото си той припомни на присъстващите делото на хилядите, променили рязко съдбата на града и предопредели ли посоката му на развитие десетилетия напред.

Тържеството уважиха кметът на града д-р Емил Караиванов, председателят на Общинския съвет д-р Светозар Шуманов, представители на администрацията и местния парламент, десетки граждани. По традиция асеновградчани почетоха паметта на загиналите за свободата с поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на Генерала.


Художествена програма изнесоха ученици от ОУ „Ангел Кънчев“.

От 17,30 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата „Един /не/забравен герой- Тане Николов – Войводата“. Експозицията включва лични вещи и богата колекция от фотоси,проследяващи живота на войводата и е по повод 70-годишнината от кончината му.

Подобни статии

Top