Асеновград чества две седмици Деня на будителите - DC news

Асеновград чества две седмици Деня на будителите

Асеновград чества две седмици Деня на будителите

С редица изложби, премиери на книги и екоинициативи ще отбележат в Асеновград 1 ноември – Деня на народните будители. Честванията започват днес от 14 часа в Градската библиотека с гостуваща изложба пачуърк „Дебрецен – градът на цветята“ на Унгарски културен институт. Половин час по-късно, отново в Градската библиотека, ще се състои откриването на документалната фотоизложба на Тошо Петков „България в блясък. Възрожденци и възрожденски градове.“

На 28 октомври в Централната сграда на Историческия музей от 17,30 часа, ще се открие изложбата „Родопски легенди и предания“, избрани от колекцията „Графика“ на РИМ Смолян. На следващия ден, 29 октомври, ученици от асеновградските училища ще се включат в акцията по засаждане на дръвчета в Паисиевата гора. Залесяването ще е в Градския парк зад лятното кино.

Празничната програма продължава с библиотечен урок „Дългият път на книгата“ в НЧ „Христо Ботев“ в кв. Горни Воден. Откритият урок започва в 14 часа и се провежда със съдействието на Градската библиотека в Асеновград. Книгата на Ангел Кръстев „Будители станимашки“ ще бъде представена от 17,30 часа в Градската библиотека. Денят на будителите ще отбележат и в НЧ „Родолюбие“ от 18,30 часа в същия ден.

Виктория Стефанова ще изнесе рецитал, посветен на празника, на 31 октомври от 17,30 часа в Градската библиотека. От 18 часа в старинно училище „Св. Георги“ ще се състои откриването на фотодокументалната изложба „Изселници-преселници“, посветена на 80 г. от преименуването на Станимака в Асеновград и 95 г. от подписването на Ньойския договор.

Честванията продължават на 4 ноември с изложба на карикатури на Цочо Пеев и Ириен Трендафилов в Градската библиотека от 17 часа. На 6 ноември, отново на същото място, ще се представи книгата на Георги Велев „Народният календар и неговите празници“ от 17,30 часа. Празничната програма ще приключи на 10 ноември в Етнографската къща, където ще се състои Ден на отворените врати. Поводът е 25-годишнината от създаването на Етнографската къща.

Подобни статии

Top