Асеновград чества освобождението си от турско робство

137 години от освобождението си от турско робство чества днес Асеновград. По този повод Община Асеновград организира празнична програма от 11:30 ч. и тържествено поклонение пред паметника на генерал Виктор Дандевил, намиращ се на ул. „Шести януари”.

На 4-5 януари по стар стил през 1878 година воините на генерал Виктор Дандевил, командващ Трета гвардейска дивизия от Западния отряд на генерал Гурко и генерал-майор Даниил Краснов, нанасят последното поражение на войските на Сюлейман паша.

Отрядът участва в освобождаването последователно на Пловдив и Асеновград. За проявена храброст и командирско умение генерал-майор Дандевил е награден с орден „Свети Георги“ четвърта и трета степен и е повишен в звание генерал-лейтенант.

Асеновградчани традиционно свеждат глава пред паметника му, близо до мястото, където в далечната 1878 година е бил посрещнат от местното население с православни хоругви и тържествен камбанен звън.

По традиция деца от основно училище „Ангел Кънчев“ ще изнесат празнична програма. Ще бъде направена и възстановка на освобождението на града от Национално дружество „Традиция“.

Вижте програмата за празника:

18 януари /неделя/ от 11:30ч.
Празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС
пред паметника на генерал Дандевил

18 януари /неделя/ от 12 ч.
Поклонение пред паметника на генерал Дандевил

Организатори: Община Асеновград, Архиерейско наместничество, ВФ 24490-Асеновград, ОУ „Ангел Кънчев”

Подобни статии

Top