Африкански филми от днес в Пловдив

Lucky Дом на киното отново ще бъде за осми път домакин на Фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR. Прожекциите ще се проведат в 10 последователни дни, от 22-ри до 31-ви януари.

Фестивалът, както в София, ще открие иранският филм „Шареният остров”. Той е заснет на колоритния остров Хормуз, който се е превърнал в мечта за всеки турист със своите разноцветни постройки, древни португалски крепости и тайнствени традиции, които будят любопитство у малцината запознати с тази райска красота.

Пловдивските зрители ще могат да видят и някои заглавия от рубриката Керван сарай, които ще ги отведат на непознати и труднодостъпни кътчета по Земята. „По стъпките на Бога” следва поклонническия маршрут на католически свещеник, който решава да измине пеша пътя от родния му дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. В „Споделена мечта” приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства.  “По течението на река Карун” разказва за британските авантюристи Том Алън и Леон Маккарън решават да пътуват по най-дългата река в Иран – Карун, използвайки собствени сили и средства. „Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко” проследява живота на американската легенда в бягането Кабайо Бланко, и стремежа му да създаде ултра маратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара.

В рамките на Sofia MENAR ще бъде и премиерата на новия филм на пловдивчанина Атанас Куцев „Истинско щастие” за живота в будистки манастир в покрайнините на Катманду, Непал. Режисьорът ще го представи лично.

Сред останалите заглавия в програмата са най-награждаваният египетски филм за последните 5 години „Момичето от фабриката” с 4 награди от фестивала в Кайро и награда за най-добра актриса, и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Дубай. Филмът беше египетското предложение за чуждоезичен „Оскар” и е единственият египетски филм получил разпространение в Европа за изминалата година.

Предложението от Бахрейн – „Дървото на сънищата” идва при нас с наградата на журито от фестивала в Кайро и със спиращи дъха гледки с едно от чудесата на света, свещеното дърво мескит, което оцелява повече от четири века в средата на безводната пустош около Джебел Дукхан и е напълно необяснимо откъде черпи водни запаси за съществуването си.

В програмата са още турският “Защо не съм като Тарковски?”, продукцията на Франция и Мароко “Оркестърът на слепите”, иранските филми “Такси за случайни съдби” и “Три риби”, ливанският “Без него”, “Курманджан Датка – Алайската царица” от Киргизстан. В рубриката “На фокус: жените режисьори” са включени две заглавия “Вила Тума” (Палестина) и “Нощна смяна” (Иран). В рубриката документално кино пък може да видите “Руми: Поетът на Исляма”. Филмът запознава зрителите с живота, философията и поезията на един от най-важните поети и мистици в ислямската култура – Джеляледдин Руми.

Подобни статии

Top