Баба Благодатка готвила гювеч, когато гръмнала газовата бутилка (СНИМКИ)

Пожарът, предизвикан от взрив на газова бутилка в пловдивския кв. „Христо Смирненски“, е нанесъл основно поражения на кухненското помещение на жилището, видя на място репортер на DCNEWS. Инцидентът е станал около 11.00 ч. в апартамент на третия етаж на ул. „Юндола“ 16, в близост до Математическата гимназия и обръщалото на автобусите.

Докато собственичката на жилището – 71-годишната Благодатка Ковачева готвела гювеч за сина си, с когото живеела, изведнъж край газовия котлон пламнал огън. Жената се опитала да го изгаси сама и хвърлила отгоре шуба, а след това и чергата от коридора. Вместо да изгаси пламъка обаче, тя го задушила и изведнъж бутилката гръмнала.

„Цял късмет е, че не бях близо до нея“, развълнувано говореше жената пред DCNEWS. Тя не е пострадала изобщо, въпреки че екип на Спешна помощ пристигнал на място и медиците я прегледали. „Направиха ми кардиограма, преслушаха ме, измериха ми кръвното…“, нареждаше жената. Само кръвното й било малко повишено, затова й сложили две инжекции. „Сега съм добре, това да е само – малкият дявол“, успокояваше се възрастната жена.

„Майка ми да е жива и здрава, а всичко останало ще го ремонтираме за няколко дни“, допълни синът й, който обикаляше из апартамента и оглеждаше пораженията. Той обясни, че докато апартаментът стане годен за живеене отново, ще настани баба Благодатка при дъщеря й.

В кухнята всичко е обгоряло и стопено, прозорците са избити, а на терасата, според пожарникарите, имало строени още три газови бутилки. Не е ясно дали са били пълни или празни.

Поражения има и в другите стаи – опушени стени и тавани, похабена покъщнина. Коридорът също е обгорял. „И при нас на четвъртия етаж е опушено“, коментираха съседи.

Пожарникарите се отзовали бързо на сигнала и погасили за минути огъня. След това огнеборците останали да изведат всички хора от блока, да не би някой да е пострадал от дима.

В болницата е отведен с обгазяване 40-годишният Явор Веселинов. Той живеел на един от по-горните етажи. Втурнал се да спасява семейството си – жена и дете, тъй като жена му се обадила, че има пожар във входа. Обгазяването му е от дима във входа.

До 12:30 ч. пожарникарите издирваха последния жител на злополучния вход. Възрастният мъж отишъл на пазар, но огнеборците не знаеха и притеснени, че никой не им отваря в жилището на седмия етаж, повикаха 40-метровата противопожарна стълба, за да влязат през терасата. В този момент обаче дядото се прибра от пазара с две торби и спасителната акция бе отменена.

Подобни статии

Top