Баби се съдят, едната пребила другата заради коза (СНИМКИ)

„Откакто ме биха, бабо, не съм вече човек. Преди гледах животни, двор, сега не мога да пипна нищо“, изрича 87-годишната Ирина Берберова към съдията. Тя е в инвалидна количка и съди своята връстница Гана Смиловска за жесток побой с бастун в главата. Ответницата също е прикована в инвалидна количка.

Двете баби представляват дивна гледка по време на заседанията в пловдивския районен съд. Роднините им ги тикат с количките към съдебната зала, а те не се поглеждат, пише 24chasa.bg.

Ирина Берберова яла здрав бой от своята съседка и едва я спасили в болница. Всичко станало за една коза и едни пет лева.

Побоят между двете старици се разразил в прочутото село Старосел. „Пребиха ме, умирам!“, успяла да изрече по телефона баба Ирина на своята дъщеря, която живее в Хисаря. „Когато пристигнах, цялата беше в кръв и лежеше безпомощна“, описва дъщерята.

Ирина и Гана били съседки. Берберова имала кози и решила да продаде една от тях на Гана за 70 лева. До сделка не се стигнало, тъй като купувачката се поскъпила за едни пет лева. Баба Ирина отказала да й продаде козата и между тях се завързал здрав бой. Той се разиграл пред очите на съпруга на Гана – Тано Смиловски. Възрастният мъж наблюдавал как жена му налага с бастуна в главата Берберова и я окуражавал.

„Давай, бий докато я утрепеш! Блъскай все в главата, няма да я оставяш докато не умре“, подвиквал Тано. Вдъхновена от думите му, Смиловска налагала още по-силно.

Самата тя отрича в съда да е била съседката си.  „Разбирам в какво съм обвинена, но не съм посягала на тази жена въобще. Не се признавам за виновна“, отсече подсъдимата под наставленията на своя защитник Марин Марковски.

Едно към едно потърпевшата разказа случката пред съдията. „Поисках за козичката 70 лева, но Гана ми предложи 65. Казах – козата си не давам за толкова малко пари! И тогава почнаха да ми бият“, върна лентата баба Ирина. Смиловска засилила електрическата си инвалидна количка и се забила с нея в краката на 87-годишната Берберова. Омаломощена от удара, тя паднала в скута на Гана.

„В ръцете е много здрава. Сграбчи ме, грабна бастуна от ръката ми и започна с него да ме бие. Болеше ме много, но тя не спираше. Като ме прасна първия път, помислих, че ми разцепи главата. Би ме до пълно зашеметяване. Загубих ориентация. Вместо да хвана към вкъщи, съм поела към сливите на къра. Как съм се върнала, не помня, описа преживяното баба Ирина.

В това време дъщеря й позвънила от Хисаря просто да чуе как е майка й. „Тръгвайте, убиха ме“, извикала Берберова. По спешност била закарана в болница и седем дни лежала. Според съдебните медици имало е временна опасност за живота на баба Ирина. След побоя изпаднала в депресия.

Вещите лица са категорична, че тя не страда от деменция. Възприема и възпроизвежда побоя с точност. Делото продължава. Пострадалата настоява да получи 7200 лева обезщетение за претърпени вреди. Нейният адвокат Йордан Давчев обясни, че в резултат на побоя е претърпяла мозъчно сътресение и средни телесни повреди. Процесът продължава и догодина, а магистрати се шегуват, че докато приключи може някоя от страните да не дочака решението.

Снимки: 24chasa.bg

Подобни статии

Top