БАБХ: Заразният нодуларен дерматит по животните чука на границата

заразена крава

В България има реална опасност от разпространение по животните на изключително заразния нодуларен дерматит. Това стана ясно по време на обучение на местни ветеринарни лекари и животновъди във връзка с болестите по животните. То е част от Националната обучителна кампания на Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните, която се провежда в цялата страна.

Болестта заразен нодуларен дерматит се предава от кръвосмучещи насекоми – комари, мухи и кърлежи и много бързо прекоси цяла Турция, а вече има огнища сред едрия добитък и в гръцките области Ксанти и Кавала. Болестта не е зооноза, т.е. не е опасна за хората. Началните признаци са секрети, последвани от обриви по кожата, които се разпространяват по цялото тяло. Намалява и се прекратява млечната секреция, а от нея умират половината от заразените животни.

Опасността от тази болест е, че при едно проникване и бързо разпространение, освен жестоки загуби за самите животновъди, драстични мерки и рестрикции биха били наложени върху цялата страна. Чисто икономически и търговски, посочи Цвятко Александров – н-к отдел „Здравеопазване на животните“ в БАБХ.

Болестта се разпространява изключително бързо и трябва да бъде хваната навреме, за да може да се ограничи. В противен случай ще бъде спрян износът на животинска продукция за Европейския съюз, коментира Александров. Засега е ограничена опасността от бруцелоза и антракс в страната, но това са болести, които винаги ни застрашават, допълниха от Агенцията по храните.

В Пловдивско ситуацията е спокойна, посочи председателят на регионалната колегия на Българския ветеринарния съюз д-р Иван Вангелов. Но местните ветеринари се притесняват, че вече десети месец не е започнала профилактиката за туберкулоза при животните.

Държавната профилактична програма, с която се доказва здравето на животните не е започнала. Причините не са от регистрираните ветеринарни лекари, причините са от агенцията по храните, обясни д-р Вангелов.

Ветеринарните лекари се притесняват, че остават само 1-2 месеца до края на годината за изпълнение на профилактиката, но от Агенцията по храните успокоиха, че всеки момент програмата ще стартира.

Имаме нагласата да я изпълним, но това трябва да стане до 10 декември, поясни д-р Вангелов.

На срещата бяха представени и подготвяните промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top