Багери тръгнаха срещу изгорялата Орта мезар (СНИМКИ) - DC news

Багери тръгнаха срещу изгорялата Орта мезар (СНИМКИ)

Започна разчистването на руините от изгорялата турска баня „Орта мезар“, видя репортер на DCNEWS. Старинната постройка, в която се помещаваше под наем мебелен магазин, изгоря в нощта на 18 срещу 19 февруари, като причината за пожара не беше огласена.

До основи е изгоряла старата баня Орта мезар (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Наистина разчистването започна. Сградата ще бъде възстановена в стария си вид под ръководството на реставратори. Тя няма да бъде повече мебелен магазин, в нея ще има галерия и арт кафе“, поясни за DCNEWS един от собствениците – хотелиерът Радослав Бозуков. Негова фирма държи 50% от собствеността на бившата турска баня, ползвана някога от живеещите в намиращия се наоколо еврейски квартал.

Вижте историята на изгорялата баня, построена през 16-ти век (ВИДЕО)

За възстановяването на изгорялата старинна постройка е направен проект, който е бил внесен в Националния институт за паметници на културата /НИПК/. Проектът е бил върнат за доработване, това е свършено и отново ще бъде подаден в института, съобщи още Бозуков.

След като възстановяването започне, реставраторите ще преценят дали сградата да бъде измазана отвътре изцяло или да бъдат оставени участъци в мазилката, от които да се вижда как е изглеждала в миналото.

Подобни статии

Top