Базар на мартеници събира средства за деца с увреждания

Благотворителен базар на мартенички в подкрепа на Центъра за настаняване на деца с увреждания от семеен тип в Асеновград организираха от ръководството на социалното заведение. Голяма част от червено-белите символи на пролетта са изработени от децата от центъра, а със събраните средства ще бъдат закупени облекло и обувки.

Снежана Кавърджиева е социален работник в центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. В него пребивават 14 младежи на възраст от 14 до 20 години с различни увреждания. Центърът бе открит миналата година, а Снежана е там от самото му начало. Разказва, че с младежите е било много трудно да се работи в началото.

„С времето вече мога да кажа, че нещата стоят малко по-различно. Самите ние вече свикнахме с тях и дори въобще не ги възприемаме като деца с увреждания. Някои от тях са с по-тежки увреждания, но доста от тях дръпнаха, вече придобиха елементарни навици, които преди това въобще ги нямаше“, обясни Снежана.

Социалните работници и психолози разчитат на индивидуалната работа с всяко дете. Това сдава добри резултати. Част от тази индивидуална работа е и включването им в подобни инициативи – за изработка на мартенички. Това развива моториката на ръцете, а и въображението на децата.

„Когато те не са на училище, за да може да им оползотворим свободното време, ние организираме такива мероприятия в центъра, зависи от празниците, които следват“, обясни Снежана. Сега предстои да изработят сувенири за 8 март и Великден.

Децата искрено се радват, когато изработват мартеничките и дори настояват да правят повече, разказа Снежана. По думите й те са горди и от това, че са помогнали за набирането на средствата, с които за тях ще бъдат закупени дрехи и обувки.

Фондация „Движение на българските майки“, също е подпомогнала инициативата, обясниха социалните работници. До края на месеца базарът на мартенички ще бъде разположен и в асеновградската библиотека.

Подобни статии

Top