Балансирана диета за различни възрасти - DC news

Балансирана диета за различни възрасти

Балансираното хранене е в основата на щастливия живот. И макар че правилата на здравословния хранителен режим са едни и същи за всички, все пак човек трябва да съобразява с какво се храни в зависимост от това на каква възраст е.

Балансираната диета е тази, която съдържа различни видове храни и предоставя достатъчно количество калории, протеини, минерали, витамини и други хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. По този начин ние си гарантираме енергия и добро здравословно състояние.

Най-общо по отношение на храненето хората могат да бъдат разделени в три основни групи: деца/подрастващи, възрастни и хора над 50. Това разделение се базира на възрастта, като допълнително могат да се вземат предвид фактори като пол, тегло, височина, физическа активност, стрес и заболявания.

Балансираната диета играе основна роля в постигането на дълъг живот и добро здравословно състояние. Освен това тя помага за контролиране на телесното тегло и сърдечната честота. Други ползи от балансираното хранене са:

  • Повишаване на физическия капацитет и производителността на мускулите.
  • Подобряване нивото на кръвната захар и намаляване на вредния холестерол.
  • Съдейства за физическа и психическа релаксация.

Деца и подрастващи

Обикновено децата имат нередовни хранителни навици. Същевременно повечето от тях са много активни и в периода, в който растат, е много важно да се хранят достатъчно здравословно. По този начин не само се подпомага тяхното настоящо здраве, но и се намалява риска от развитие на различни заболявания в по-късен етап от живота.

Балансираната диета за деца и подрастващи включва закуска, богата на фибри. Те могат да се набавят от зърнени храни. Прясно изцеден сок в комбинация също е подходящ. За обяд детето може да яде домашно приготвен сандвич със зеленчуци заедно с кисело мляко с плодове. Вечерята е същата, както на родителите – салата, супа и/или здравословно ястие със зеленчуци. За междинните хранения ядките и плодовете са добра идея. Юношеството започва от 12-13-годишна възраст и продължава до 18. Храненето може да остане същото или подобно, но в по-големи количества и съобразено с физическата активност на подрастващия.

Възрастни

Възрастните хора също трябва да съобразяват храненето си с начина си на живот. Закуската може да включва овесена каша или овесени ядки с 200 милилитра обезмаслено мляко. Фреш или чаша чай е подходяща напитка за започване на деня. За обяд е желателно да се консумира салата или ястие със зеленчуци. Вкусен плод е чудесен начин за потискане на следобедния глад. Вечерята зависи от личния избор, но разбира се трябва да е съобразена със здравословното хранене.

Хора след 50

Обикновено след 50 активността намалява и се появяват някои здравословни проблеми. Ето защо храненето трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди на всеки човек. Препоръчително е да се придържат към принципите на здравословното хранене за поддържане на добро здраве.

 

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top