"Балкански мостове" показват в Пловдив - DC news

„Балкански мостове“ показват в Пловдив

Международната изложба на мозайки „Балкански мостове” ще бъде открита днес от 18:00 часа в галерия „Пловдив” на Дружество на пловдивските художници (намира се в сградата на Общински съвет – Пловдив).

Нейната основна цел е от една страна да се популяризира мозаечното изкуство, а от друга – да срещне автори от няколко поколения, работещи в  различни стилове от четири балкански държави в града, избран за Европейска столица културата през 2019 г., в който и в момента активно се работи по разкриването на културните пластове на един уникален обект – Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив.

С проекта за консервация, реставрация и експониране на подови мозайки „Епископска базилика на Филипопол IV – VI в.“ на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ на стойност около 10 млн. лева., Пловдив ще кандидатства за вписване в културно-историческото наследство на ЮНЕСКО.

„Балкански мостове” се организира с подкрепата на Областна администрация – Пловдив, Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Дружество на пловдивските художници.

Куратор на проекта е Крум Шаранков.  В експозицията са включени около 60 творби на 38 участника от България, Македония, Сърбия и Черна гора.

Изложбата ще продължи до 5 май.

Подобни статии

Top