Бароносилка за болни от ебола в пловдивската Инфекциозна - DC news

Бароносилка за болни от ебола в пловдивската Инфекциозна

Бароносилка в Пловдивската инфекциозна

Пловдив ще бъде вторият град в страната със специална бароносилка, с която да бъдат транспортирани пациентите с острото заболяване ебола. Рискът от разпространяването на вируса в България и Европа е относително нисък, но продължава да съществува заради липсата на контрол върху епидемията в Африка. Затова инфекционистите се подготвят да посрещнат евентуални случаи на заразени.

Специалното приспособление позволява пълна изолация на пациента от обслужващия го персонал – инфекционист, реаниматор и хематолог, каквито обикновено му оказват първа помощ. Заради специалните филтри за пречистване на въздуха леглото позволява заразеният да остане изолиран до 12 часа.

„Има 6 ръкава, през които се извършват всички необходими манипулации. Така няма непосредствен досег между пациента и персонала.”, обясни проф.Марияна Стойчева- началник Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ” Св.Георги”

Според лекарите в клиниката, леглото ще бъде полезно и за хора, заразени с коронавируси, които предизвикват тежки инфекции и бързо настъпваща дихателна недостатъчност.

Специализираното легло ще бъде поставено в отделен блок на клиниката, който в монета не се използва за нуждите на лечебното заведение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top