Басамаков мислел, че го следят и подслушват

Асеновградският бизнесмен Димитър Басамаков имал слухови и зрителни халюцинации и страдал от депресия. Той смятал, че е следен и подслушван и непрекъснато търсел в жилището си „бръмбари“. В крайна сметка станал агресивен към роднините си и затова баща му Захари сигнализирал в Районната прокуратура синът му да бъде отведен в психиатрично заведение. Това стана ясно днес в съдебната зала в Пловдив, докато Апелативният съд разглеждаше жалбата на бизнесмена срещу наложената му от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Асеновградски бизнесмен обжалва ареста си

Припомняме, че на 22 юли Басамаков бе задържан, след като стрелял по двама служители на реда в двора на дома си, по време на акция за задържането му.

Стрелба по полицията в центъра на Асеновград

В съдебната зала днес стана ясно, че след тежка травма на лявата ръка Димитър Басамаков започнал да приема успокоителни и обезболяващи заради силните болки, безсънието и депресията, последвали поредица от операции на ръката. Той приемал диазепам, ксанакс, атропин и лексотан, както и други психотропни вещества. Тъй като явно не му действали, бизнесменът започнал да злоупотребява с дозировката, като понякога дори ги комбинирал с алкохол. В резултат започнал често да изпада в нестабилно психично състояние.

Бизнесменът твърдял, че някой го наблюдава, иска да му навреди и че трима души искат да го убият. Споделял на близките си, че чува гласове и вижда сенки. Говорел несвързано, не се държал нормално, променял често настроенията си. Басамаков бил убеден, че в къщата му има подслушвателни устройства. Затова спрял тока, прекъснал кабелите на ел.инсталацията и използвал магнитни уреди, за да засече тези устройства. Синът му Захари нерядко го намирал припаднал.

През последните няколко дни преди задържането, се опитал да се барикадира в жилището си, защото бил убеден, че го подслушват и че някой ще го нападне. Стоял, въоръжен с харпун, за да е готов, ако дойдат нападатели. Освен това не искал да напуска жилището си.

В деня на задържането му в РУП-Асеновград била проведена двучасова среща с ръководството на управлението, като били обсъдени всякакви варианти за принудителното му извеждане от къщи. Решено било приятелката му Стоянка /Таня/ под предлог, че ще излязат на заведение, да го изведе от къщи, а в двора да го чакат цивилни полицаи с необозначен автомобил. Причината била, че бизнесменът имал доверие само на нея. Полицаите били предупредени, че в дома му има оръжия.

Когато отишли Таня го повикала и той тръгнал да излиза. Опитал се да махне от вратата лопата, която държал там, за да не влезе нападател, но тогава видял двамата мускулести мъже в двора и решавайки, че са мутри, дошли да го убият, започнал да отстъпва назад. Полицаите се втурнали към него, съборили го на земята и му сложили белезници, а Басамаков започнал да крещи: „Вие не сте полицаи, искате да ме убиете!„. При схватката той извадил пистолет и стрелял с него. Според защитниците му обаче изстрелите били във въздуха и били предупредителни.

„Става дума за лице със страхова невроза“, категорични бяха адвокатите, според които станалото не се дължи на това, че Басамаков има престъпно мислене, а на психичното му състояние.

„Полицаите са се справили непрофесионално и затова той става изкупителна жертва“, категоричен беше в съда единият защитник – адвокат Йордан Давчев, според когото става дума за мнима неизбежна самоотбрана. Той обясни, че ченгетата не са се легитимирали и това е довело до действията на психично нестабилния мъж.

На друго мнение обаче бе прокурорът от Апелативна прокуратура Андрея Атанасов. Според него това, че Басамаков е бил постоянно въоръжен, че е държал оръжие вкъщи, че е бил агресивен към близките си, говори за сериозна агресия. Прокурор Атанасов допълни, че мъжът трябва да бъде настанен в психиатрично заведение под охрана, но преди това трябва да бъде изготвена съответната съдебно-психиатрична експертиза за състоянието му.

Самият бизнесмен посочи пред съда, че от 29 години тренира спортна стрелба. „Нито съм виновен, нито съм насочил, нито съм стрелял по момчетата. Чак след това им виках, защото ме беше много страх. Чак 3-4 минути след като ме бяха съборили, единият си показа служебната карта“, категоричен беше той.

Съдът потвърди мярката „задържане под стража“, наложена от окръжните магистрати. Според съдия Веселин Гатов, има опасност Басамаков да извърши друго престъпление, въпреки, че адресът му е постоянен и няма опасност да се укрие.

Асеновградският бизнесмен остава в ареста

„Полицаите са били в дома на Басамаков, за да отработят преписка, която е по закона за здравето, а не да задържат лице“, коментира по-късно днес обвиненията на адвокат Давчев, зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов.

„В резултат на неговите агресивни действия и изваждането на незаконно оръжие с последвала стрелба, се стига до неговото задържане. Квалификациите, които си позволява защитата, са за сметка на защитата – било то интелектуална, било чисто в юридически контекст. Те не касаят действията на полицията, нито действията на прокуратурата. Ако адвокатът има претенции към действията на полицията, си има надлежен ред.

Преценката на прокуратурата за действията на полицията е, че те са изключително професионални в контекста на възложената задача.“, подчерта Гаврилов.

Снимка: Фейсбук

 

Подобни статии

Top