Бачковският манастир дари сребърен обков за безценно старо евангелие

Безценно старопечатно евангелие, което се пази в отдел „Специални сбирки“ на Пловдивската народна библиотека, вече има нов обков.

Той е дар от Бачковския манастир, а инициативата обителта да поръча и дари обкова е на игумена Велички епископ Сионий.

Книгата е Изборно евангелие, отпечатано през 1719 година във Венеция и придобито от Народната библиотека и музей през 1922 година. По-късно влиза в архива от редки и ценния издания на НБ „Иван Вазов“.

Било е откупено в добър вид на книжното тяло и с платнена корица, но без обков. Същото евангелие е описано в „Паметник на пловдивското население“ от Константин Моравенов, който пише, че книгата е облечена с кадифе и има обков от посребрена мед.

Миналата година при посещение в Бачковския манастир главният библиотекар в отдел „Специални сбирки“ на НБИВ д-р Петко Георгиев установява, че и манастирската библиотека е притежавала евангелие от същия венециански тираж.

В процеса на комуникация с игумена дядо Сионий, Негово преосвещенство поема инициативата за изработването на обков на библиотечното евангелие. В края на миналата седмица обковът беше готов и лично директорът на библиотеката Димитър Минев прие дарението.

Предстои закрепване на обкова към корицата, което ще бъде направено в  Лабораторията за консервация и реставрация на НБИВ.  

За първи път реставрираната книга ще бъде показана на Благовещение – 25 март, по време на откриването на голяма изложба в библиотеката, посветени на пловдивския храм „Свети Вмчн Димитър“. Изложбата е инициирана от сдружение „Свети Димитър“.