Бачковският манастир отговори на Община Асеновград за Метоха

metoh_manastir

„Метохът на Бачковския манастир в Асеновград, бе разрушен с цел последваща реставрация в края на 80-те. Тогава бе предаден /взет на/ от държавата и всъщност тя се бе и нагърбила с възстановяването и последващото използване. Затова и бе разрушен. Великите промени го завариха в състоянието, в което го виждате. Сега Общината се опитва да обвини Бачковския манастир за това.

Между другото по проекта Родопска света гора на Община Асеновград, в който бе включен и Метоха, бяха „усвоени“ едни много добри пари… Единственото направено по този проект е „забърсването“ на стенописа на една от стените в църквата му, «Св.Георги», за толкова стигнаха близо милион лева. Всичко останало е направено доброволно от двамата мъже, поели стопанисването му.

Манастирът няма против да го възстанови, но в момента това е непосилно. Ако успеем да намерим нужните средства, ще го направим.

Междувпрочем, всички досегашни програми бяха така направени, че да минават задължително през общините или някакви държавни институции. Защо ли?“

Това се казва във Фейсбук страницата на Бачковския манастир по повод заявеното от кмета на Асеновград Емил Караиванов, че параклисът „Св. Екатерина и Св. Георги“, по-известен като Метоха, е застрашен от разрушаване и не се поддържа от собственика си.

Припомняме, че кметът е изпратил писмо до Националния институт за недвижими културни ценности /НИНКН/, с което настоява да се предприемат реставрационни действия.

Предприетото от Община Асеновград спрямо Метоха идва като ответна реакция след като се разбра, че Бачковската света обител е направила постъпки църквата на Асеновата крепост – „Св. Богородица Петричка“, да бъде предоставена за управление на манастира. Повече по темата вижте тук.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top