Баща пребивал жена си и децата им, лишават го от всички права (ВИДЕО)

dom nasilie

Нов случай на домашно насилие оповестиха от пловдивската правозащитна фондация „Джендър Алтернативи“. Насилник, който системно пребивал жена си и децата им в продължение на две години, е с наложена ограничителна заповед да не вижда децата си и спрямо съпругата си, съобщи адвокат Милена Кадиева от неправителствената организация.

Съпругата се свързала с фондацията миналата година, но драмата в семейството започнала малко след раждането на децата им, обясни юристката. Мъжът системно пребивал и изнасилвал жена си, ако имал разногласия с нея, упражнявал непрекъснат контрол като ограничавал контактите й с близки и приятели, ограничавал и възможностите й за излизане. Съпругата можела да ходи само на работа и при майка си, като дори там посещенията й били сведени до минимум.

Изключително строго били възпитавани и децата – момиче и по-малко момче. Те били бити, навиквани и унижавани, а самочувствието им страдало. Особено силен бил тормозът спрямо момчето, което търпяло шамари, заплахи и обиди.

Преди две години семейството отишло на работа в чужбина, но тормозът продължил и там. В европейската държава, в която живеели обаче, властите строго следяли за случаи на домашно насилие. Така съпругата осъзнала, че може да потърси помощ, набрала смелост и се обърнала към полицията, откъдето я настанили, заедно с децата, в кризисен център. Там те престояли около година, били преместени и в друг център, осигурена била и работа на майката. Впоследствие тя поискала развод и го получила, а съдът й дал права върху децата, като бащата-насилник получил право да се вижда с тях периодично.

Проблемите продължили, след като дъщерята навършила пълнолетие и отказала да се среща с баща си. Синът също отказвал срещите с насилника, но тъй като нямал навършени 18 години, съдът постановил свижданията да продължат.

Междувременно майката загубила работата си и се наложило да се прибере в България, заедно с децата, тъй като нямала финансова възможност да ги издържа в чужбина. Тя уведомила писмено властите в европейската държава, че ще я напусне с децата, за да се завърнат в родината си. В България семейството започнало нов живот, докато бащата не подал жалба в съда, че майката е отвлякла децата му.

След тази жалба срещу жената била издадена европейска заповед за арест, въпреки уведомителните писма от нейна страна до властите.  Същевременно бащата се върнал в България и открил семейството си на адреса, който съпругата му била дала. Тя стартирала ново дело срещу него за упражнено домашно насилие, но българският съд постановил, че няма правомощия спрямо семейството, тъй като не бил изтекъл шестмесечен срок от пребиваването им у нас. Магистратите задължили майката да осигури ежемесечните срещи на бившия си съпруг с непълнолетния им син, въпреки, че детето отказвало да се среща с баща си. Момчето не искало да го вижда, тъй като той отново започнал с побоите и униженията.

Впоследствие съпругата била задържана пред очите на детето си, но от фондация „Джендър алтернативи“ успели да спечелят делата на две инстанции – в Софийски градски съд и в Софийски апелативен съд, като магистратите излезли с решение в полза на майката и отказали да изпълнят европейската заповед за арест. Наложена била и 12-месечна ограничителна заповед спрямо родителя по отношение на сина му. В момента 12-те месеца изтичат и тече ново съдебно производство по отношение на насилника, допълни адвокат Кадиева.

Според юристката у нас има напредък по отношение на подобни дела, макар че все още магистратите рядко се съобразяват с това, как може да се отрази домашното насилие върху психиката на едно подрастващо дете.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top