Бебето в Асеновград починало от задушаване

Д-р Червенков

Остра асфиксия – т.е. задушаване в резултат на недобре разгърнати бели дробове, е причинило смъртта на новороденото в Асеновградската болница, което почина 4 часа след раждането си. Това е мнението на лечебно-контролната комисия на здравното заведение, която вчера се е събрала в разширен състав, за да обследва причините за смъртта на бебето.

Припомняме, че преди няколко дни 28-годишна родилка от Богданица обвини медиците от МБАЛ – Асеновград в лекарска грешка или нехайство.

28-годишната Минка Пенева от село Богданица ражда бебето си след дълъг стерилитет, обясни пред DCNEWS  д-р Червенков. По думите му терминът й бил на 30 март и дни преди това тя била приета в болницата, но нямала контракции.

Уточнява се, че е едър плода, че е с главично предлежание. Тъй като не е осигурена, касата нищо не плаща за нея, не е в термин на раждане, а и пациентката не е спазвала болничния режим. Колегите са писали, че отсъства от отделението и служебно я изписват няколко дни преди термина, посочи д-р Червенков.

Жената била предупредена да отиде в болницата четири дни след термина. Тя се появила чак на 8 април с болки и започнало раждане. Оказва се, че бебето е голямо и се налага да бъде извадено чрез секцио. Няколко часа след това обаче новороденото изпада в тежко състояние. То е поставено на апаратна вентилация и е извикан екип на Университетска болница, за да поеме случая. Докато екипът дойде обаче, детето умира.

Според нас е направено всичко, което е било по силите на екипа. Не всичко обаче зависи от лекаря. Знаете, че ако е така няма да има и смъртност. Нямаме данни за преносване. На 30 март е терминът, жената ражда на 8 април. Осем дни не е преносване, поясни д-р Червенков.

Направени са и микробиологични изследвания, но инфекция при плода не е установена.

Лечебно-контролната комисия ще бъде свикана отново в още по-разширен състав, като ще бъдат привлечени хабилитирани гинеколози и неонатолози, които също да изкажат мнението си, обясни д-р Червенков. За да излязат с окончателно становище по случая от МБАЛ – Асеновград изчакват резултатите от хистологичното изследване и второ мнение на патоанатом.

Подобни статии

Top