Бедствено положение в Берковица

Бедствено положение в Берковица

Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки и заплашва да събори къща.

„В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение“, каза кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река. До момента всички, които са потърсили помощ на тел. 112 и на обявения от общината тел. 88 418, са евакуирани, каза още Каменова.

„Има много наводнени къщи, една от тях е пред срутване. 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката“, отбеляза кметът на Берковица. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.

Основната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни градоначалникът. Димитрина Каменова увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г.

Два етажа от къща покрай речното корито са отнесени от придошлите води на Берковска река. Жилищната сграда е част от няколко постройки, унищожени от водната стихия. Хората, които живеят в близост до коритото разказват, че и около Великден реката е била пълноводна, но такова преливане се случва за първи път.

Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили. „Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода“, заяви кметът на Чипровци Анатоли Първанов.Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът.

През нощта 3-4 къщи са били откъснати, но ситуацията бързо се е успокоила. Хората са отказали да бъдат евакуирани. Информацията е на Нова телевизия.

Подобни статии

Top