Бедствено положение в Ловешко, преспи и силен вятър в Северозападна България

Бедствено положение е обявено от снощи в община Ловеч. Пътищата в част от селата са напълно затрупани, много домакинства останаха без ток.

Затворени пътища и блокирани автомобили е равносметката от изминалата нощ по пътищата в Северозападна България. Пътната обстановка в тази част на страната остава изключително тежка. Много от третокласните пътища останаха затворени през цялата нощ, а до късно през нощта в преспите между Лом и Монтана имаше блокирани автомобили.

Заради силния вятър и навяванията проблеми имаше и във Врачанско. Там, заради преспите, бяха затворени два пътни участъка. Около 3:30 пътищата бяха отворени и автомобилите успяха да се приберат.

Рано тази сутрин пътните служби затвориха отново третокласните пътища, за да бъдат изчистени.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ призоваваха шофьорите да не предприемат пътуване в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч до нормализиране на метеорологичната обстановка.

Снощи на Централна жп гара в София имаше проблем и сериозно закъснение на влаковете заради навявания от сняг. Близо 20 влака не успяха да стигнат до гарата заради лошото време. Обстановката тази сутрин там се нормализира, въпреки че заминаващите влакове закъсняват между 5 и 10 минути. Проблем обаче все още има с пристигащите, които закъсняват с повече от час.

Министерство на здравеопазването отвори специален телефон за спешна медицинска помощ. Всеки, който поради технически причини не може да се свърже със 112, може да се обади на тел. 02 805 03 00, където дежурният екип на Министерството на здравеопазването ще пренасочи към съответния Център за спешна медицинска помощ по район на подаване на сигнала.

Прекъсване на електрозахранването доведе до временни технически проблеми във функционирането на единния телефон за спешни повиквания 112. За около час и половина беше ограничен частично обемът от обаждания, които можеха да се приемат от операторите.

Към момента, в резултат на действията, предприети от специалистите, функционирането на системата е възстановено в пълен обем. За времето, в което е имало технически трудности, всички приети сигнали са били своевременно предадени на компетентните структури, уточняват от Дирекция „Национална система 112“.

 

Подобни статии

Top