Бедствено положение в Хайредин и Мизия

Наводнения в Мизия

Бедствено положение е обявено в общините Хайредин и Мизия. Преливат язовирите „Рогозен-1″, Рогозен“ и „Бързина“ заради обилните валежи, съобщи съобщи пресцентърът на МВР.

Незабавно са сформирани екипи за оглед, които са установили, че водата е разрушила бетоновото покритие на преливника. Предприети са действия за обезопасяване на съоръжението и язовирната стена.

На място заседава кризисен щаб, ръководен от областния управител на област Враца. Съвместни екипи на полицията и пожарната предупреждават хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица, Войводово и Сараево.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отпътува към село Рогозен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. На място тя ще се запознае с оперативната обстановка и предприетите превантивни действия.

Областният управител на Враца е обявил бедствено положение в общините Хайредин и Мизия от 21 часа на 7 май до 21 часа на 9 май. Уведомени са кметовете на общините да предприемат мерки за защита на населението.

По информация на оперативния дежурен в областния съвет по сигурност, цитиран от Агенция Фокус, няма пряка опасност за населението. „Монтират се помпи на язовир „Рогозен-1″, които да спомогнат за оттичането на водата“, заяви зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски. „Евакуирани са част от хората в заливаемите територии на река Скът“, допълни той.

Снимката е илюстративна

Подобни статии

Top