Безброй ударни инструменти в Балабановата къща

В деня на музиката днес и в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, на сцената на прочутата къща в Стария град ще има безброй музикални инструменти, някои от които напълно нестандартни! Посетителите ще могат да чуят маримби, барабани, чинели, гонг, маракаси, звънчета, но в същото време и кактуси, клонки, растения, салати! И цялата тази „менажерия” ще бъде предвождана от световноизвестната перкусионистка Татяна Колева, която пристига направо от Амстердам, броени часове след свой концерт в Concertgebouw.

Заедно с нея в концерта ще чуем членове на талантливия ансамбъл „Престо” от НУМТИ „Добрин Петков”- Пловдив (Лауреати на 1 награда в Младша възрастова група от Втори Международен конкурс за камерна музика „Пловдив), бивши възпитаници на НУМТИ, както и участници в ръководения от Татяна Колева ансамбъл Youth Percussion Pool (носител на наградата „Музикант на годината” на предаването Allegro vivace).

Татяна Колева, определяна като виртуоз, гъвкав и иновативен изпълнител на  маримба и ударни инструменти, е осъществила премиерите на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти. Понастоящем перкусионистката съчетава интензивната си концертна дейност в цял свят с преподаване в престижната Консерватория Prince Claus/Hanze University, Groningen в Холандия.

Тя е основател и артистичен директор на спечелилата множество награди формация „Youth Percussion Pool“ – платформа за образование и реализация на сцена на млади професионалисти, и на новия фестивал „Амстердам маримба уикенд“.

Наред с многобройните майсторски класове, които провежда, Татяна Колева концертира в някои от най-големите зали в Европа, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Йордания и Мексико. Тя осъществява активна звукозаписна дейност за NovaLinia Records (неин собствения лейбъл), Decca, New World Records, Attacca, Unsounds, Record Mode, Wergo, BVHAAST и др.

Татяна Колева е артист на Concorde Marimba and Innovative-Percussion.

Подобни статии

Top