Бездомни кучета тормозят асеновградчани в „Запад“ и „Долни Воден“

Бездомни кучета продължават да тормозят жители на асеновградските квартали „Запад“ и „Долни Воден“. Четириногите непрекъснато обикалят около баничарници и дюнерджийници. Въртят се и покрай спирките на градския транспорт, където обикновено има постоянно възрастни и деца, обясняват граждани.

Някои от кучетата стоят и пред входа на  училището в „Долни Воден“. Притеснени родители сигнализираха, че често безстопанствените животни влизат в двора на учебното заведение. Сигнали за бездомни кучета постъпват редовно в Община Асеновград, обясниха от там. Граждани се оплакват с думите: „Направете нещо, за да бъдат премахнати трайно животните.“, уточниха от отдел „Екология“.

От „Екология“ припомниха, че служители на Зооветеринарния комплекс в град Пловдив взимат четириногите и след кастрация и обезпаразитяване отново ги пускат на същото мястото, където са открити. Общинските слъжители уточниха също, че друго и окончателно решение на проблема с безстопанствените кучета в Асеновград, извън функциите на пловдивската институция, засега няма.

Регистрираните в общината кучета от началото на 2015 г. до момента наброяват близо 70. По график екип от Зооветеринарния комплекс в Пловдив събира два пъти месечно бездомни кучета от Асеновград, които не са маркирани.

На всяко идване се прибират максимум по 10 четириноги. Така, за година могат да бъдат кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани до 240 безстопанствени кучета от асеновградска община. На животните се поставя също и марка на едното ухо. Тя е с различен за всяка община цвят. За Асеновград марката е розова.

 

Подобни статии

Top