Безплатни изследвания за ХИВ на Гребната база днес

Безплатни изследвания за ХИВ на гребната база в Пловдив

Мобилен кабинет за безплатни анонимни консултации и изследвания за ХИВ  е разположен на Гребната база днес. В него всеки желаещ може да се тества. Консултации ще се провеждат до средата на септември в следните населени места:

02.09. 2014 г., гр. Карлово

09.09.2014 г., хижа „Здравец”

16.09. 2014 г., гр. Нареченски бани

28 души се изследваха за ХИВ  в мобиления  кабинет. Услугата  беше  насочена към всички, но от нея се възползваха предимно млади хора, които са и най-уязвимата група. Изследването е анонимно, безплатно и може да се извършва многократно. Акцията е част от лятната АНТИСПИН кампания, която се провежда в цялата страна.

В мобилната секция лекари  тестваха   всеки желаещ.  Изследването за ХИВ беше  при стриктно спазване принципите на конфиденциалност и доброволност.  Предварително пловдивчани попълваха декларация за съгласие преди да се пристъпи към изследванията .

За изследването  не е необходимо лицето да бъде здравно осигурен или да се изисква  направление от личен лекар. Тестът е безболезнен, кратък, а  помощните материали са напълно стерилни.

Над 30 000 души са се изследвали досега в лятната кампании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Според специалистите  двете най-уязвими групи са мъже, които имат сексуални контакти с други мъже и употребяващите венозни наркотици.

 

Подобни статии

Top