Безплатни консултации за пловдивчани, пострадали от банкови измами

Как да се защитят гражданите от банкови и финансови измами – анализи, казуси, жалби и рещения на експерти. Това ще представят на пресконференция в Пресклуба на БТА в Пловдив утре, 13 октомври от 12.00 ч. от Национално експертно сдружение „ГЛАС“, Асоциация „Активни потребители“, Сдружение „ Защита на правата на кредитополучателите“ и Център за европейска интеграция на България и защита на правата на човека, съобщи управителят на Национално сдружение „ГЛАС“ проф. Кръстьо Петков.

На пресконференцията ще бъде изнесена информаия за това докъде е стигнало проучването от Европейската комисия на  жалбата от Гражданско движение „Д.Н.Е.С“. Жалбата е срещу действията на банки, частни съдии изпълнители и други облагодетелствани лица , използващи чл. 417 от ГПК като „юридическо“ основание за нарушаване на основни човешки права, които са обект на правна защита в ЕС.

Припомняме, че по  инициатива на народния представител Славчо Атанасов в Парламента бяха внесени поправки в Гражданско-процесуалния кодекс, които предвиждат отпадането на чл. 417, категорично определен от депутата като мракобесен, тъй като не позволява на гражданите елементарна защита, а в същото време дава възможност за упражняване на произвол от страна на банки и монополисти. Чл. 417 позволява на  финансови и кредитни институции, както и на енергийните и телекомуникационните монополисти да сложат ръка върху имуществото на длъжниците си, без хората да имат възможност да се защитават в съда.

На пресконференцията ще бъде представено и Отворено писмо от група български правозащитници до Европейската комисия за нарушенията на  директиви  на ЕС в България, чрез ползване на разпоредбите на чл. 417 от ГПК.

Експертите ще оповестят и ново изследване, проведено от Асоциация „Активни потребители“ –  за злоупотреби при предоставяне на кредити от небанкови финансови институции.

Граждани на Пловдив, които са обект на финансови злоупотреби, могат да ползват безплатно след пресконференцията консултации от адвокатите Волева и Филипова, известни със печелени дела в защита на измамени банкови клиенти.

 

Подобни статии

Top