Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Свети Георги”

Безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и докрочествени заболявания на гърдата организира Клиниката по гръдно-коремна хирургия на  УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Кампанията започва през ноември и няма краен срок, обясни доц. д-р Ваня Узунова, която ще извършва прегледите и консултациите.

Идеята на доц. Узунова за тези прегледи се ражда след поредица от случаи на млади жени, под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест е била в много напреднал стадий.

У нас пациентките сами решават кога и дали да отидат на профилактичен преглед за скрининг на рак на гърдата. Мамографски изследвания се препоръчват едва след 40-годишна възраст, а преглед при гръден хирург – веднъж в годината. Направленията от личните лекари обаче не стигат и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед, а след това и от мамографско или ехографско изследване.

Ракът на гърдата заема първо място по заболеваемост от онкологични заболявания при жените, но също така и именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му, обясни доц. Узунова. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване.

Според доц. Узунова всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург-мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Прегледите ще бъдат извършвани всеки понеделник, вторник и четвъртък от 13:30 до 15:30 часа от доц. д-р Ваня Узунова в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, на 11 етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, на адрес  бул. „Пещерско шосе” №66. Препоръчително е да се направи предварително записване за преглед на тел. 0898 47 82 50 всеки делничен ден от 12:00 до 13:00 часа.

Подобни статии

Top