Безплатни прожекции в пловдивския планетариум от 19 октомври

planetarium (2)

От понеделник,19 октомври, Природонаучният музей  в Пловдив ще отвори врати за безплатни прожекции в новия планетариум. До петък всеки ден пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да  видят  различни кратки филми за Космоса.

Директорът на музея Огнян Тодоров съобщи в предаването „Важните” на DCTV, че първата прожекция в понеделник започва от 9 часа сутринта. Всеки ден  ще има по пет  презентации.

Новият планетариум в Природонаучния музей  разполага с 50 места. Огнян Тодоров разясни, че трябва да се направи разлика между ЗD и дигитален планетариум. В Пловдив съоръжението е дигитално, към него са насочени  прожектори, а образите са обемни.

Според Тодоров най-големият проблем било да се намери човек, който да може да работи с управлението.

„Трябваше да намерим човек, който да има добра компютърна грамотност, да владее поне един чужд език. Защото често филмите са на английски език, но не само. И последното ни изискване беше да разбира от астрономия. Оказа се, че много малко хора могат са съвместят трите изисквания, а и парите не са много. Примерно един уредник на музей взима 420 лева заплата“, каза Тодоров.

Прожекциите ще бъдат само по пет на ден, защото все още няма монтирана климатична инсталация в помещението, където е разположен планетариумът. Причината, е че една от фирмит , участвали в обществената поръчка, обжалва решението.

„Това не е голям проблем, но ще ни забави. Тепърва комисията за защита на конкуренцията се очаква да се произнесе по обжалването, а там е по-бавна и сложна процедурата“,  допълни Тодоров.

Огнян Тодоров допълни, че до края на седмицата се очаква да  приключи процедурата по получаване на АКТ 15, което  означава, че  ще бъдат приключени всички строителни дейности. След това предстоят 72-часови проби на всички инсталации.

Според прогнозата на Тодоров Природонаучният музей ще отвори в края на този месец или в първата седмица на ноември. Засега ще работят само аквариумът, терариуъта и планетариумът.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top